4 petua singki dan sinki untuk menjadikan bilik mandi anda cantik

Terdapat dua peralatan yang tidak boleh hilang dari seni bina dan reka bentuk mana-mana bilik mandi : tandas dan sinki. Pernahkah anda berfikir tentang bagaimana reka bentuk yang terakhir telah berkembang selama bertahun-tahun? 

Pada masa lalu, alternatif paling biasa yang kami ada ialah singki atau singki pada tiang. Tetapi dan sekarang? Nah, kami mempunyai beberapa jenis singki dan singki untuk dijual di kedai. Dalam teks ini, kita akan membincangkannya, menonjolkan ciri dan kelebihan mereka.

 

 

#1 tong bertebat

Sesetengah bilik air atau bilik mandi sangat padat sehingga memerlukan penyelesaian pengoptimuman yang paling kreatif untuk kawasan loji mereka. Tetapi ada alternatif yang baik. 

Sebagai contoh, hidangan paling ringkas, cetek atau pun di sudut. Bahagian ini disertakan dengan empat masukan skru untuk dipasang pada dinding. Dan mereka, walaupun mereka membiarkan sifon terdedah – paip keluar air -, membenarkan kawasan tandas menjadi lebih bebas.

 

#2 Tong terbina dalam

Sudah tentu, sinki yang dipasang di dinding bukanlah perkara baru, seperti sinki terbina dalam. Ini mesti dipasang di bawah kaunter batu dengan potongan untuk pemasangan. 

Biasanya model ini mempunyai bentuk bujur dan tersembunyi di dalam kabinet atau di belakang batu murah. Memerlukan lebih perhatian kepada pengedapan tepinya – yang mesti dilakukan dengan resin dan silikon. Dan ia boleh disertakan dengan keran atas meja.

“Ini adalah model paling jimat yang memberikan rupa yang lebih ringkas. Bahagian atas kaunter perlu dibuat dengan potongan mengikut saiz tab yang tepat, dilekatkan di bawah bahagian atas kaunter. Ia mempunyai kelebihan untuk memudahkan penyingkiran air yang berakhir di bangku simpanan” – arkitek Adriana Morávia, dalam laporan dari Negeri Minas.

#3 Tong Bertindih

Singki bertindih adalah sensasi terbesar apabila membina dan mengubah suai bilik mandi. Ini mesti dipasang pada kaunter sink. 

Mereka memerlukan perhatian kepada pengedap dari luar, bersentuhan dengan permukaan, diperbuat daripada batu atau bahan lain, diletakkan di bawah. Dan ia boleh disertakan dengan keran dinding atau keran atas meja – mereka mungkin mempunyai tanda untuk memotong dan memasangkannya pada pinggan mangkuk itu sendiri.

“Dalam sokongan, bonjolan berada di atas bangku simpanan, hanya memerlukan lubang untuk mengalirkan air.” – Adriana Moravia.

 

besen dan singki

 

Perlu juga diperhatikan bahawa terdapat banyak model tong tindih untuk dijual – dan bukan sahaja dalam pinggan mangkuk, tetapi juga dalam resin, kayu dan banyak lagi. 

Jumlah yang bertindih mempunyai bentuk segi empat sama, segi empat tepat, bujur, bulat, cangkerang dan bentuk lain. Dan terdapat juga tong separa muat itu, dengan satu bahagian diletakkan di atas meja batu dan satu bahagian lagi di udara, di luar jidar – pemegang tuala boleh dilekatkan pada bahagian ini.

“(Tab separa dipasang) boleh digunakan apabila bahagian atas kaunter cetek., “(…) ia muat dalam ruang yang lebih kecil dan mengembangkan persekitaran, yang merupakan perbezaan yang besar (…).” – Adriana Moravia. 

besen dan besen putih

 

 

 

#4 tong berukir

Sesiapa yang mahukan penyelesaian yang lebih asli dan menawan, dibuat sepenuhnya untuk ukuran, boleh menggunakan tong berukir. Ini akan menjadi acuan atau tong diukir, dalam bentuk yang dikehendaki, sebaik-baiknya dalam batu. 

Ciri khas model tangki ini ialah kemungkinan mencipta longkang tersembunyi; lebih baik menjelaskan, dari longkang yang tersembunyi dari mata pemerhati, yang sepatutnya menjadikan tandas kelihatan lebih bersih, bersih.

Ini adalah batu yang digunakan dalam tong berukir: marmar, granit dan porselin.

besen model dan singki

 

besen dan besen berukir

 

#5 Sinki baharu

Sudah tentu, sinki singki, merujuk kepada estetika yang lebih lama, masih dihasilkan dan digunakan dalam projek hiasan kontemporari. Reka bentuknya, dalam gaya vintaj, cantik digabungkan dengan unsur garis moden. 

Walau bagaimanapun, model singki yang paling dicari ialah model di atas lantai, dalam seramik, dalam format tiub. Dan kita masih boleh melihat contoh-contoh indah kepingan yang dibina dalam simen atau batu.

Jadi, model singki dan singki manakah yang anda fikir paling sesuai dengan tandas rumah anda? Fikirkan tentang hiasan yang anda sediakan dan cara terbaik untuk mengoptimumkan kawasan bilik yang sedang diusahakan. Kemudian buat keputusan anda. Buat masa ini, dapatkan inspirasi dengan menyemak ilustrasi dalam siaran ini.

“Terdapat banyak format, bahan dan saiz yang tersedia di pasaran. Anda boleh menggunakan mana-mana bekas, asalkan ia kalis air, sebagai tab mandi.”,

“Untuk keluar dari kebiasaan, cuma pilih segi empat sama, segi empat tepat, bertindih, kepingan sokongan (…) terdapat beberapa pilihan. Petua lain ialah berani dalam komposisi dengan paip dan logam. Terdapat pelbagai komponen muncung tinggi, krom dan satin.” 

  • kata arkitek Lisete Ramos dan Luiza Motta, dalam laporan oleh Revista Zap Imóveis.

besen cermin dan besen basuh

 

Petua menghias tentang sinki dan petua tandas ini dicipta oleh pasukan Viva Decora .

Leave a Comment