5 arkitek terkenal yang mencatat sejarah dan menjadi rujukan

Seni bina telah wujud dalam sejarah manusia sejak awal dan mustahil untuk bercakap tentang evolusi sosial tanpa menyebut karya seni bina. Oleh sebab itu, banyak projek seni bina dianggap sebagai karya seni yang sebenar malah menggerakkan pasaran pelancongan, di mana sebilangan orang ingin menghargai pembinaan yang hebat. Kami telah mencipta senarai arkitek paling terkenal di dunia di sini , supaya anda boleh belajar lebih sedikit tentang kerja mereka, mendapat inspirasi dan siapa tahu, mungkin juga melawat karya mereka?

Antara arkitek terkenal, Oscar Niemeyer

Kami tidak boleh memulakan senarai ini tanpa menyebut perak dari rumah yang juga merupakan salah seorang arkitek paling terkenal di dunia , Oscar Niemeyer yang sangat Brazil . Perbezaan dalam cerita Niemeyer bermula apabila dia menjadi pelatih dengan Lúcio Costa, seorang lagi arkitek hebat. Tetapi pernahkah anda mendengar pepatah di mana perantis mengatasi tuannya? Itulah yang berlaku di sini. Oscar Niemeyer belajar dengan baik daripada Lúcio Costa sehingga dia mengembangkan gayanya sendiri dan terkenal di seluruh dunia kerana karya melengkungnya yang dibuat dengan konkrit bertetulang . Di Brazil, kita boleh menemui bangunan yang ditandatangani olehnya di Belo Horizonte (dalam foto, Gereja São Francisco de Assis), Curitiba, Rio de Janeiro, Brasília dan São Paulo.

.

Mari kita kembali beberapa abad untuk bercakap tentang artis lain yang juga memasuki dewan arkitek paling terkenal di dunia , Fillippo Brunelleschi Itali , yang hidup dalam zaman Renaissance. Dia bertanggungjawab untuk meneroka perspektif tiga dimensi dan kon dalam karyanya dan antara karyanya yang paling terkenal kita boleh menemui Katedral Santa Maria Del Fiore (foto), Portico Hospital dos Inocentes, Istana Pizzi dan Gereja Kecil Pazzi .

Bagaimana untuk bercakap tentang seni bina tanpa bercakap tentang Gaudí ? Dia adalah seorang arkitek Catalan yang terkenal dengan gaya tidak sopan dalam karyanya. Gaudí terlalu jauh mendahului zamannya sehinggakan dia pernah menyebut bahawa garis lurus adalah ciptaan manusia, kerana alam semula jadi tidak menampilkan sebarang objek seragam yang membosankan. Dia sangat terinspirasi oleh bentuk organik alam semula jadi untuk mencipta, tetapi dia juga menggunakan sumber seni bina Gothic dan seni Arab. Karya Gaudí yang paling terkenal ialah Katedral Sagrada Familia (gambar), yang terletak di Barcelona, ​​​​dan walaupun dia telah bekerja selama 40 tahun dalam projek ini, Gaudí meninggal dunia tanpa melihat gereja itu siap.

.

Norman Foster menyertai senarai arkitek paling terkenal di dunia , kerana dia berjaya mencipta karya yang masih dianggap sangat moden. Antara senarai ciptaan British ialah lapangan terbang, bangunan dan juga stesen angkasa! Bangunan 30 St. Marie Axe, lebih dikenali sebagai The Gherkin (The Gherkin) adalah bukti bahawa kreativiti Norman Foster tidak mengenal batas.

.

Frank Gehry adalah salah seorang yang kagum dengan karyanya. Orang Kanada yang meminati struktur yang berbeza dan bentuk yang berani adalah salah seorang arkitek terkenal dalam senarai kami dan juga wakil kuat seni bina kontemporari. Antara projek yang ditandatangani oleh beliau ialah Yayasan Louis Vuitton dan ibu pejabat baharu syarikat Facebook. The Muzium Guggenheim Bilbao (gambar) juga ditandatangani oleh Frank, dan lawatan bernilai jika anda merancang perjalanan ke New York.

works-frank-gehry

Menganalisis sedikit tentang sejarah dan kerja senarai pendek arkitek terkenal ini , kita boleh membuat kesimpulan bahawa seni bina juga merupakan satu aspek seni, bukan? Dan kini anda mempunyai beberapa pilihan tempat untuk dilawati dan mengetahui lebih lanjut tentang seni bina, apakah destinasi seterusnya anda?

Leave a Comment