5 petua hebat untuk hiasan bilik kanak-kanak

Merancang hiasan bilik kanak-kanak boleh menjadi pengalaman yang menakjubkan, lagipun ia adalah peluang yang baik untuk melepaskan imaginasi anda dan mencipta persekitaran yang suka bermain dan selesa untuk si kecil! Tetapi, jangan risau jika kreativiti tidak datang melawat anda atas kehendaknya sendiri! Kami telah memisahkan 5 petua yang sangat menarik untuk memberi inspirasi kepada anda dalam menghias bilik anda . Semak keluar!

Idea untuk menghias bilik kanak-kanak

Kertas dinding

Kertas dinding yang dipilih boleh memberikan tema untuk hiasan bilik kanak-kanak : haiwan, motif bunga, watak atau hanya corak berwarna-warni. Mereka mengisi persekitaran dengan tenaga dan kecergasan, yang bagus untuk kanak-kanak. Tetapi berhati-hati untuk tidak keterlaluan! Cuba padankan warna dan corak dengan hiasan yang lain, jika tidak, bilik boleh berasa tidak menyenangkan dan memenatkan. Trend yang sangat popular di seluruh dunia ialah cat papan hitam! Dinding yang dicat atau dengan kertas dinding hitam, biru atau hijau tua yang meniru papan sekolah. Jadi anda boleh meninggalkan beberapa kapur berwarna dalam jangkauan dan tidak lagi bimbang tentang kanak-kanak menconteng dinding yang tidak sesuai! Baca lebih lanjut mengenai trend ini di sini .

Penganjur, ceruk dan rak

Apabila bercakap tentang hiasan bilik kanak-kanak , adalah penting untuk memikirkan organisasi dan susunan perabot dan objek. Penyelesaian terbaik untuk ini ialah bertaruh pada ceruk atau rak . Mereka menjadikan persekitaran dinamik dan mengoptimumkan ruang untuk menyusun mainan, kasut dan objek hiasan (kami bercakap lebih lanjut tentang niche hiasan dalam siaran ini di sini ). Gunakan palet warna yang pelbagai dan ceria, anda juga boleh mencuba penggunaan bahan alternatif, seperti peti kayu, kadbod atau bakul rotan, untuk menambah sentuhan vintaj pada bilik kanak-kanak !


perabot yang menyeronokkan

Kanak-kanak sangat aktif dan spontan! Manfaatkan perabot bilik tidur kanak-kanak sebagai peluang untuk aktiviti kreatif dan menyeronokkan. Ini boleh berlaku dengan penggunaan katil dua tingkat dengan tangga dan gelongsor serta katil dalam bentuk yang luar biasa. Cabanas dan kotej dengan fabrik juga menakjubkan! Terdapat beberapa pilihan kreatif untuk perabot berbeza untuk bilik tidur yang merangsang kreativiti kanak-kanak! 

Sudut Bacaan

Mencipta sudut untuk membaca adalah idea yang menakjubkan dalam menghias bilik kanak-kanak ! Selain sebagai pelengkap hiasan, ia juga membangkitkan minat anak-anak kecil untuk membaca! Anda tidak perlu mempunyai banyak ruang untuk ini, tetapi anda perlu memberi perhatian kepada keselesaan pada masa ini. Gunakan kerusi atau kerusi berlengan saiz kanak-kanak (atau futon yang sangat lembut di atas permaidani) dan letakkan buku dan buku komik pada ketinggian yang menarik untuk mata kanak-kanak dan mudah dicapai. Meja dan pensel pewarna juga merupakan pilihan untuk melengkapkan ruang ini!

Pencahayaan Kreatif

Satu lagi cara untuk menghiasi bilik kanak-kanak dengan rasa yang baik dan masih bermain dengan imaginasi kanak-kanak adalah dengan menggunakan lekapan lampu yang berbeza. Pada masa kini kami menemui pilihan yang cantik, dalam format haiwan dan objek. Perkara yang menarik adalah untuk memadankan tema bilik, tetapi jika anda tidak mempunyai tema yang jelas, cuba padankan sekurang-kurangnya warna hiasan bilik.

Satu lagi pilihan hebat untuk menghiasi bilik kanak-kanak ialah lampu yang menonjolkan bentuk di siling atau di dinding. Ini boleh membantu si kecil tidur lebih lena dalam fasa takut-ke-gelap. Supertrend ialah helai berwarna dengan beberapa mentol kecil sepanjang panjangnya. Pencahayaan jenis ini sangat serba boleh dan boleh menghiasi siling, dinding mahupun perabot di dalam bilik.

Adakah anda suka petua menghias bilik tidur kanak-kanak ? Sekarang amalkan sahaja dan beritahu kami hasilnya!

Leave a Comment