8 taman kecil untuk mendapatkan inspirasi dan melakukan perkara yang sama di rumah

Menghias taman adalah terapi sebenar. Menggerakkan bumi, mengatur periuk dan mewujudkan ruang di mana kita boleh berehat adalah sesuatu yang menakjubkan, terutamanya dengan kedatangan musim panas, apabila hubungan kita dengan alam semula jadi menjadi lebih erat. Dengan itu, Adoro Decorar memberi ruang kepada Viva Decora. Pasukan portal memberi kami petua hebat tentang menghias taman kecil dan anda boleh menyemak semuanya di sini!

Di bawah, anda akan menyemak pelbagai jenis projek sebenar yang sebenarnya berfungsi sebagai inspirasi. Idea-idea adalah asas dan sangat mudah untuk digunakan dalam mana-mana jenis taman kecil . Semak keluar!

***

Tinggal di rumah atau pangsapuri kecil bukan lagi alasan untuk tidak mempunyai taman yang indah. Walaupun dengan sedikit ruang, ada kemungkinan untuk membawa sedikit alam semula jadi ke dalam rumah anda, menggunakan dinding untuk memasang taman menegak, atau bahkan pasu besar untuk tumbuhan kecil dan juga taman sayur-sayuran. Di sini, kami telah menyenaraikan beberapa penyelesaian yang anda akan temui untuk menyediakan taman kecil anda sendiri dengan cara yang cantik.

1 – Taman-taman kecil… menegak!

Taman menegak adalah kad liar bagi mereka yang mempunyai sedikit ruang di rumah. Jadi, gunakan dinding untuk memasang pasu dengan spesies tumbuhan yang jatuh, seperti Tudung Pengantin, Peperômia dan Pakis.

2 – Menggunakan perabot kalis

Untuk komposisi yang lebih menarik dalam hiasan taman , gunakan pasu dengan saiz yang berbeza dengan spesies pelbagai ketinggian. Idea lain ialah menggunakan pasu yang menyesuaikan diri dengan permukaan licin seperti dinding.

4 – Balkoni pangsapuri yang sempurna

Malah balkoni kecil boleh menerima taman mini anda (gambar di atas). Sebagai tambahan kepada periuk besar di atas lantai, bertaruh pada periuk kecil untuk menyusun persekitaran. Selalunya idea taman menegak yang disebutkan di atas juga boleh menjadi jalan keluar yang baik!

5 – Dek kayu dan batu kerikil di taman

Untuk ruang riadah, ia juga berbaloi menggunakan dek kayu dan batu kecil untuk menyusun ruang di sebelah taman. Bahan-bahan ini digabungkan dengan hiasan taman dan juga sangat tahan terhadap keadaan cuaca.

6 – Taman selamat datang

Pintu masuk ke rumah juga patut diberi perhatian, terutamanya jika ia adalah satu-satunya ruang luar yang anda ada di rumah. Selain memastikan rumput sentiasa dipangkas, bertaruh pada spesies hiasan yang menyesuaikan diri dengan baik pada pasu kecil.

7 – Memilih tumbuhan

Apabila memilih spesies yang anda ingin ada di taman, cari spesies yang paling sesuai dengan iklim tempat anda tinggal, dan juga pertimbangkan masa yang anda perlu gunakan untuk penyelenggaraannya. Jika anda kesuntukan masa, pilih mereka yang memerlukan sedikit air untuk mengekalkan diri, seperti Anthurium, Bromeliad dan pokok palma Rafis yang popular.

taman-gambar-kecil

8 – Kebun sayur di rumah

Taman kecil rempah dan sayur-sayuran juga dijamin ruang di mana-mana taman kecil. Walaupun sesetengah herba memerlukan penjagaan tambahan, kebanyakannya boleh tumbuh tanpa banyak usaha. Berita baiknya ialah mereka muat dalam pasu kecil yang boleh ditinggalkan di dapur, atau mereka juga boleh berkongsi pasu yang lebih besar, seperti kotak bunga, sebagai contoh.

Sekarang beritahu kami: idea taman kecil manakah yang akan anda gunakan di rumah anda? Beritahu kami dalam ulasan yang kami ingin tahu!

Leave a Comment