Apakah cara yang paling murah dan berkesan untuk memanaskan rumah anda?

Mempunyai suhu yang sesuai di rumah pada musim sejuk adalah sangat penting untuk dapat mempunyai kehidupan yang sesuai. Tidak semua bentuk pemanasan memberikan kecekapan yang sama apabila ia datang untuk menaikkan suhu rumah, dan semuanya tidak memerlukan kos yang sama.

Oleh itu, apabila memilih bentuk pemanasan untuk rumah, adalah penting untuk menilai yang mana pilihan terbaik untuk rumah kita.

Jenis pemanasan rumah

Pemanasan elektrik

Anda pasti pernah melihat radiator disambungkan terus ke soket di banyak tempat. Itulah maksud pemanasan elektrik . Sebagai faedah, kita boleh mengatakan bahawa ia tidak menghasilkan sisa atau bau, tetapi sebaliknya, harga elektrik semakin tinggi.

Ia sesuai untuk memanaskan ruang kecil, tetapi mereka tidak mempunyai kapasiti yang mencukupi untuk menaikkan bilik sederhana dan besar ke suhu yang sesuai.

Pemanasan bawah lantai

The pemanasan bawah lantai pilihan untuk mengambil kira apabila ia datang kepada kerja-kerja baru atau pembaharuan menyeluruh kerana ia adalah perlu untuk melakukan pemasangan di bawah lantai.

Haba yang diberikannya sangat seragam, dan kita tidak perlu memikirkan radiator, tetapi kos pemasangan lebih tinggi daripada jenis pemanasan lain.

Pemanasan pam haba

Ia adalah penghawa dingin yang berfungsi secara terbalik.

Walaupun pemasangannya tidak begitu sukar, hasil yang diberikan kepada kita tidak begitu berkesan, terutamanya jika kita bercakap tentang tempat di mana ia sangat sejuk, kerana ia tidak berjaya menjana haba yang diperlukan untuk berasa selesa di dalam bilik.

Sebagai nilai tambah, kita boleh mengatakan bahawa pada musim panas adalah mungkin untuk menggunakannya sebagai penghawa dingin , jadi boleh dikatakan bahawa kita mempunyai 2 dalam 1.

Penyelesaian yang paling berkesan: pemanasan gas asli

Tidak dinafikan, ia adalah pilihan yang paling meluas di kalangan isi rumah, dan bukan kerana fesyen, tetapi kerana ia adalah penyelesaian paling berkesan untuk memastikan rumah tetap hangat, terutamanya dalam jangka panjang.

Ia adalah jenis pemanasan yang sangat selamat , dengan pemasangan yang sangat tahan lama. Apa yang anda perlukan hanyalah dandang, yang jika kita menjaganya dengan betul akan bertahan selama bertahun-tahun, dan beberapa tiub disambungkan ke radiator. Jika kita mahu kerja pemasangan menjadi lebih mudah, kita boleh meletakkan litar di sekeliling rumah; dan jika kerjanya lebih luas, kita boleh mengambil kesempatan untuk memasukkan tiub di dalam dinding.

Sebelum mula membeli, anda perlu membuat pilihan dandang gas untuk memilih yang paling sesuai: dengan mengambil kira bahawa dandang atmosfera telah diharamkan sejak 2010, kita perlu memilih antara dandang nox rendah kedap air atau dandang pemeluwapan .

Dandang nox rendah adalah yang mempunyai pelepasan nitrogen oksida yang rendah.

The dandang terkondensasi adalah yang terbaik dipilih untuk menjadi yang paling cekap, ekonomi bahan api berbanding model lain adalah antara 20% dan 30%, kerana haba digunakan semula.

Leave a Comment