Bagaimana menggunakan warna dalam hiasan? Lihat petua wildcard!

Warna boleh menjadi protagonis dalam hiasan persekitaran , mencetuskan sensasi dan juga mempengaruhi kualiti tidur. Pertaruhan pada warna dalam hiasan juga merupakan salah satu langkah terpantas untuk menjadikan rumah kelihatan baharu. 

Untuk mengelak daripada membuat kesilapan dan meninggalkan persekitaran yang harmoni, ketahui sedikit tentang mereka:

Warna hiasan: ton pelengkap

Dalam bulatan kromatik, warna pelengkap yang dipanggil berada dalam kedudukan bertentangan dan menghasilkan kontras maksimum antara satu sama lain. Anda mesti berhati-hati untuk tidak membiarkan persekitaran dikenakan bayaran dengan menambahkan elemen bertentangan pada hiasan. 

Petua yang baik ialah mencampurkan warna dalam hiasan yang mempunyai ciri ini dengan unsur neutral – kayu adalah pilihan yang sangat baik. 

nada neutral

Berkecuali tidak sinonim dengan monoton. Anda boleh membina hiasan yang indah hanya dalam nada neutral, rupa bersih dan juga mengembangkan persekitaran. Anda boleh mengambil kesempatan daripada pembukaan yang akan diperoleh warna ini dalam hiasan dan memasukkan bahan yang paling pelbagai. 

Warna neutral mempunyai asas kuning dan bagus untuk “membina” persekitaran, berfungsi sebagai latar belakang. Putih dan kuning air adalah warna asas yang sangat baik, seperti kelabu dan coklat. 

warna sejuk

Mereka yang memilih nada sejuk dalam palet warna untuk hiasan akan mendapat persekitaran yang lebih damai. Nada ini mempunyai kuasa untuk menghasilkan sejenis “keselesaan visual” dan merupakan pilihan yang sangat baik untuk mereka yang takut “memenatkan” hiasan.

Warna sejuk asas ialah biru, hijau dan ungu. Mereka hebat dalam persekitaran kerja atau pejabat rumah kerana mereka meningkatkan tumpuan. 

Warna panas

Nada hangat adalah yang terbaik untuk bersosial persekitaran seperti ruang tamu dan dapur. Mereka memanaskan persekitaran dan menggalakkan pergaulan. Warnawarna dalam hiasan ini menghampiri bentuk, iaitu, ia tidak sesuai untuk persekitaran kecil. 

Ia berdasarkan warna merah, warna yang menyampaikan kehangatan dan keharmonian, melalui warna kuning dan oren.

Warna dalam objek

Ambil peluang untuk menambah ton terang pada objek dan mata tertentu. Mereka mengisi rumah dengan watak dan memberikannya rasa santai, mengambil hiasan luar biasa. Kuning, sebagai contoh, merangsang kreativiti dan oren boleh mempengaruhi kualiti tidur.

Bagaimana pula dengan anda, bagaimana anda berhasrat untuk menggunakan warna dalam hiasan ? Beritahu kami dalam ulasan!

Leave a Comment