Bagaimana untuk memastikan rumah berbau? Lihat petua!

Persekitaran yang menyenangkan dan indah juga sinonim dengan aroma. Tidak guna mengemas rumah dengan trend dekorasi terkini jika persekitaran berbau busuk. Ini akan merosakkan tanggapan baik tetamu tentang rumah anda. Jadi, kami telah mengasingkan beberapa petua untuk menunjukkan kepada anda bahawa tanpa membuat banyak usaha, dengan sedikit sentuhan pada hiasan, adalah mudah untuk memastikan rumah berbau . Semak:

rumah wangi

Terdapat banyak perasa perindustrian, tetapi adakah anda tahu bahawa anda boleh meninggalkan bilik anda wangi dengan penyelesaian buatan sendiri?

Rumah yang segar dan wangi

Moringas, periuk kera atau periuk kecil berisi air boleh menjadi sekutu hebat anda apabila meninggalkan minyak wangi yang lembut di persekitaran . Anda boleh menambah kulit sitrus, seperti limau dan oren, kepada mereka, dan menambah herba dan daun, seperti pudina. Campuran lemon dan pudina meninggalkan rumah dengan kesegaran yang pelik!

bau rumah-buah-buahan

bertaruh pada carnation

Bagi mereka yang suka bunga carnation, petua untuk membuat rumah berbau tidak ternilai! Ketepikan bekas, seelok-eloknya gelas supaya lebih cantik, dan isi dengan bunga cengkih. Mana nak cari? Anda boleh menggunakan yang dijual dalam beg!

Aroma hanya akan mula muncul dengan cengkih, tetapi untuk mengekalkan bau di dalam rumah lebih lama dan memberikannya “up” anda boleh menggunakan minyak pati cengkih atau taburkan teh bunga yang sangat kuat. Cuma jangan keterlaluan jumlahnya, hanya gunakan beberapa titis atau tabur supaya tidak membebankan persekitaran dan akhirnya menimbulkan kesan sebaliknya, bukan?

cengkih wangi rumah

untuk menyembur

Ramai yang tidak tahu, tetapi jika anda menyembur pati di tempat yang sama, aroma terkumpul di sana dan lama-kelamaan ia menjadi lebih kuat. Bergantung pada niat anda, anda boleh mengekalkannya dengan cara itu atau mengubahnya. Biarkan bilik tertutup selama kira-kira 10 minit membantu membetulkan bau!

Bunga dan daun kering

Bunga dan daun kering sangat mudah dicari dan menambah hiasan yang berwarna-warni lagi bijaksana. Anda harus menggunakannya dalam balang kaca dan balang kerana ia mesti dilihat. Selepas mengemasnya, hanya beberapa titis minyak pilihan anda sudah cukup untuk menyebarkan minyak wangi ke seluruh rumah . Minyak dua kali seminggu untuk hasil terbaik.

bunga-bunga kering berbau rumah

tandas

Pati atau minyak lavender sangat baik untuk menyelaraskan bilik mandi. Begitu juga dengan yang oren. Anda boleh menyemburkannya pada tumbuhan tiruan atau persekitaran itu sendiri. Lilin juga boleh disertakan, tetapi hanya jika anda mempunyai ruang yang cukup untuk mengelakkan kemalangan.

lilin dan lebih banyak lilin

Pelbagai aroma dan susunan yang boleh anda cipta dengan lilin adalah sangat besar. Aromanya adalah pelbagai dan anda boleh menghiasi bekas dengan herba, bunga dan jenis susunan lain, seperti kayu manis sebagai contoh.

Kayu manis

Kayu manis boleh digunakan dalam bentuk minyak pati yang ditaburkan pada bunga atau bekas lilin, mewujudkan suasana yang sangat intim dan selesa. Cara lain ialah membeli batang kayu manis dan menghiasinya dengan membuat susunan dalam balang kaca.

rumah-lilin-kayu manis

 

kopi di sekitar rumah

Siapa yang tidak suka bau kopi? Sangat mudah untuk meninggalkan bau ringan di sekitar rumah atau hanya di dapur. Anda memerlukan lilin beralas aluminium, esen dan biji kopi. Masukkan pati dan kacang ke dalam periuk kecil dan kemudian lilin, tinggalkan sedikit pati di atasnya (hanya berhati-hati supaya sumbu tidak basah). Setelah dinyalakan, bau menjadi lebih kuat dan kemudian hilang, meninggalkan aroma yang indah di udara dan rumah yang harum , sudah tentu.

rumah-bau-aroma-kopi

Lihat betapa mudahnya meninggalkan rumah wangi ? Cuba sendiri juga!

Leave a Comment