Bagaimana untuk membuat lantai simen kelihatan seperti marmar?

Lantai simen tidak begitu cantik pada rupa rumah, bukan? Mereka yang mempunyai lantai jenis ini di luar, teres atau di dalam rumah mungkin sukar untuk menangani warna yang menjemukan dan penampilan yang kusam.

Walau bagaimanapun, ia tidak semestinya begitu! Terdapat beberapa cat untuk konkrit yang boleh mengubah rupa lantai sepenuhnya, menutup kotoran dan menambah warna. Untuk memberikan persekitaran yang canggih dan berbeza tanpa berbelanja terlalu banyak, anda boleh pergi lebih jauh dan menambah kesan marmar palsu pada lantai simen . Ingin belajar bagaimana?

Saya mempunyai spesifikasi untuk lantai simen

– Penggelek dakwat;
– Berus rambut luak;
– Kertas pasir dalam nombor 80, 300 dan 600;
– Epoksi putih;
– Cat akrilik hitam, kuning dan hijau;
– Poliuteran berasaskan air.

lantai simen

Bekerja:

1- Pembersihan. Yang penting untuk kejayaan projek adalah untuk membuang semua sisa dan kotoran dari lantai simen . Tiada apa yang anda tidak boleh dapat dengan menjaga menyapu dengan penyapu dan pembersihan yang baik.

2- Mengempelas. Memandangkan anda telah mengeluarkan semua kotoran, langkah seterusnya ialah mengampelas lantai simen dengan baik , biarkan ia sama rata. Untuk ini, lebih baik menggunakan sander elektrik, dilengkapi dengan kertas pasir nombor 80.

Untuk apa itu? Apabila anda mengampelas lantai, permukaannya menjadi lebih kasar, yang membantu cat melekat dengan baik.

3- Sapu. sekali lagi? Ya, kerana sisa kertas pasir terkumpul di atas lantai.

4- Primer. Bukan dalam solekan sahaja dia muncul! Sebelum memulakan pengecatan yang berkesan, adalah penting untuk menggunakan lapisan primer konkrit atau batu di atas lantai simen . Tunggu sehingga kering dan kemudian sapukan lapisan kedua. Yang ideal ialah menunggu selang 24 jam untuk mula melukis.

petua lantai simen

5-  Epoksi putih. Adalah penting untuk menggunakan lapisan epoksi putih pada lantai, enamel dengan kuasa pengedap dan pengisian. Sapukan dengan penggelek cat, tiada misteri! Biarkan kering selama 24 jam.

6- Kertas pasir 300. Pasir lantai sekali lagi, kali ini dengan kertas pasir 300, untuk menghilangkan sebarang tonjolan yang telah ditambah. Kemudian sapu untuk memadamkan habuk.

7 – Cat dan berus akrilik hitam. Menggunakan berus, lukis garisan bergerigi di seluruh lantai dengan cat akrilik hitam. Ingat urat semula jadi dalam marmar, garisan ini akan berfungsi untuk mensimulasikan reka bentuk.

8 – Berus khas. Sediakan berus bulu luak atau berus lembut lain di tangan—anda akan menemuinya di kedai pembaikan rumah dan sebagainya. Semasa cat akrilik hitam masih basah, gosokkannya untuk memberikan penampilan yang lebih licin.

9 – Cat akrilik berwarna. Di sebelah separuh daripada garisan hitam yang anda lukis, buat garisan dengan cat akrilik kuning.

lantai simen 4

10 – Varnis dan turpentin. Buat campuran, bahagian yang sama, daripada varnis alkyd sederhana dan turpentin. Jumlahnya sepatutnya cukup untuk menampung semua simen, ia akan bergantung pada saiz lantai. Campuran ini menghasilkan varnis halus.

11 – Menyapu varnis. Sekarang setelah anda membuat adunan, tiba masanya untuk menyapunya ke lantai. Gunakan penggelek cat dan mula bekerja! Varnis akan berfungsi untuk memberikan marmar rupa yang lebih nyata.

12 – Hampir selesai. Lapisan poliuretana berasaskan air ialah apa yang anda perlukan untuk langkah terakhir ini. Tunggu sehingga lapisan pertama kering dan teruskan ke lapisan kedua.

lantai simen dapur

13 – Penamat. Setelah ia benar-benar kering, pasir lantai dengan kertas pasir 600 nombor untuk meratakan ruang.

Jadi, adakah anda menyukainya? Nampaknya rumit untuk membuat lantai simen kelihatan seperti marmar , tetapi beli sahaja item dalam senarai (yang tidak banyak) dan peruntukkan sedikit masa dalam agenda anda.

Persaraan boleh menjadi aktiviti keluarga yang hebat atau bahkan terapi untuk membersihkan kepala anda! Hasilnya cantik dan kelihatan seperti kerja profesional!

Leave a Comment