Bagaimana untuk memilih pemanas ruang untuk rumah?

Dengan musim sejuk yang sedang berlangsung, terdapat orang yang mengejar barangan bermusim biasa tersebut untuk melindungi diri mereka daripada kesejukan. Walau bagaimanapun, lebih daripada mempunyai kot dan kasut tertutup, ia juga sangat penting untuk menjadikan rumah selesa dengan penggunaan penghawa dingin panas/sejuk yang baik atau, terutamanya pemanas ruang , yang mewakili pilihan yang lebih praktikal dan lebih murah untuk meninggalkan rumah. persekitaran yang sangat hangat.

Mengapa memilih pemanas ruang?

Pemanas angkasa , bertentangan dengan kepercayaan popular, bukan sekadar peralatan yang sesuai untuk kawasan di mana kesejukan berlaku. Kadang-kadang, kita perlu meninggalkan persekitaran yang hangat untuk bilik kanak-kanak, sebagai contoh. Dan di situlah fungsi hebat peranti itu datang – untuk menjadikan ruang lebih selesa dan selesa .

Ramai yang memilih pemanas ruang kerana ia, tidak seperti penghawa dingin panas dan sejuk, tidak perlu dipasang oleh profesional dan harganya jauh lebih berpatutan. Apatah lagi dengan reka bentuk yang selalunya mudah alih dan mudah disimpan di mana-mana.

Fungsi asas pemanas ruang

Sudah tentu, fungsi asas pemanas adalah untuk memanaskan, bagaimanapun, bergantung pada model yang dipilih, perkakas mempunyai beberapa fungsi ‘tambah’ yang mengoptimumkan dan membiarkan proses pemanasan disesuaikan dan memenuhi keperluan anda, contohnya:

Fungsi pemasa: memprogramkan peralatan untuk berfungsi mengikut masa yang diprogramkan oleh anda.

Fungsi ayunan: membenarkan haba beredar secara sama rata di angkasa.

Fungsi pengudaraan: ialah ciri yang membolehkan pemanas digunakan pada hari yang lebih panas, menjadikan model serba boleh dan digunakan sepanjang tahun.

Tahap tahap pemanasan yang berbeza: kemungkinan untuk memanaskan lebih atau kurang mengikut keperluan anda.

Perhatian, terdapat pelbagai jenis pemanas

Bergantung pada model yang dipilih, pemanas ruang mungkin berfungsi secara berbeza. Daripada mudah alih mudah kepada model digital dengan alat kawalan jauh, pada asasnya, menurut Institut Pertahanan Pengguna (Idec), terdapat empat jenis pemanas elektrik .

Radiator: haba dipancarkan ke persekitaran melalui tiub pijar yang dilindungi oleh grid. Adalah penting untuk mengelakkan kanak-kanak dan haiwan peliharaan daripada mendekati atau menyentuh yang dihidupkan, kerana ia menjadi sangat panas dan boleh menyebabkan kemalangan.

Minyak: di dalamnya terdapat rintangan yang memanaskan minyak di dalam peralatan dan menyebarkan haba melalui bahan yang menyusunnya: besi. Oleh itu, adalah sangat penting untuk mengendalikannya di bahagian yang betul untuk mengelakkan kemalangan.


Splint: berfungsi sama seperti penghawa dingin, walau bagaimanapun, ia hanya panas. Ia perlu dilekatkan pada dinding supaya udara luar berhawa dingin dan dibawa masuk ke dalam.

Kabinet: haba disebarkan ke dalam bilik melalui kipas dalaman (kipas termo). Walaupun berfungsi dengan cara yang sama seperti radiator, kes itu tidak mempunyai grid perlindungan.

Harga purata pemanas

Pemanas ruang , tanpa mengira model, akhirnya lebih murah daripada penghawa dingin. Di pasaran – dan di Montacasa – anda akan menemui model jenama dan harga yang berbeza. Pemanas mudah alih yang kecil dan ringkas, sebagai contoh, anda boleh mencari kurang daripada R$100.00; Model paling lengkap mencecah R$ 700.00.

Pemanas menggunakan tenaga?

Menurut Idec, menggunakan pemanas memerlukan akal, kerana, seperti mana-mana peralatan elektrik lain, ia akan menggunakan tenaga. Jika anda membiarkan pemanas menyala selama lapan jam, setiap hari, selama dua minggu, kesan pada bil boleh antara R $50 dan R$100. Ia juga sangat penting jika peranti mempunyai pengedap penjimatan tenaga Procel A.

Jadi, beri perhatian: adakah anda perasan bahawa persekitaran telah menjadi panas seperti yang anda inginkan? Matikan atau atur cara fungsi Pemasa (jika ada). Tidak dalam persekitaran? Jadi tidak perlu membiarkan peranti dihidupkan, bukan?

Petua lain: semak sama ada saiz ruang sepadan dengan kuasa peralatan, jika tidak, peranti akan mengambil masa yang lebih lama untuk memanaskan ruang dan, untuk menambahnya, ia perlu kekal hidup lebih lama. Dan banyak lagi: apabila pemanas ruang dihidupkan, pastikan pintu dan tingkap ditutup, selepas semua, untuk memanaskan ruang, anda perlu menumpukan haba di satu tempat.

Menggunakan pemanas ruang dengan akal yang waras , sukar untuk berada di rumah tanpa peralatan sedemikian, bukan?

Leave a Comment