Cara memanfaatkan ruang dobi rumah anda dengan lebih baik

Mempunyai persekitaran dobi anda sendiri di rumah tidak pernah diperlukan seperti hari ini. Katakan bahawa ini adalah persekitaran yang paling penting untuk penyelenggaraan dan pembersihan rumah. 

Di lokasi hartanah inilah kami akan menyimpan banyak aksesori dan peralatan yang digunakan untuk membersihkan dan membaiki apa sahaja yang diperlukan di bilik lain. Tetapi adakah ruang yang cukup di rumah anda untuk semua ini?

Seperti yang kita tahu, di antara semua persekitaran perkhidmatan di kediaman, dobi biasanya yang menerima bahagian terkecil dari kawasan. 

Ini bermakna, dalam kebanyakan kes, ini akan menjadi bahagian harta yang sangat padat. Dan menjadi kewajipan pereka dalaman dan arkitek untuk mencari cara untuk mengoptimumkan ruang dobi mereka supaya ia boleh digunakan dengan sebaik mungkin. Ketahui caranya dalam siaran hari ini.

Cara menggunakan ruang dobi dengan lebih baik

Tidak banyak yang perlu dicipta untuk susun atur bilik dobi. Memandangkan ia adalah persekitaran yang padat dan sentiasa berfungsi, ia tidak sepatutnya mempunyai banyak kemungkinan seni bina dan reka bentuk. 

Malah, hampir segala-galanya di dalam bilik ini berpandukan idea untuk membersihkan rumah dan membersihkan beberapa barangan penduduk. Oleh itu, adalah logik bahawa titik air dan kumbahan boleh membimbing pelan umum untuk bilik itu.

ruang dobi

Sebaik-baiknya, kebanyakan elemen yang dipasang di ruang dobi hanya menduduki satu dinding bilik – atau dua, paling banyak, membentuk ‘L’. 

Oleh itu, semua kawasan tumbuhan yang lain boleh digunakan sebagai peredaran. Tetapi berhati-hati, kerana dua peralatan besar harus mempengaruhi keputusan ini: tangki dan mesin basuh. Selain itu, anda juga boleh mempunyai di kawasan rumah ini pengering pakaian dan pemanas air.

Tambahan pula, kita mesti mengatakan bahawa adalah penting untuk mencuba menerokai menegak persekitaran. Adalah menarik untuk memikirkan banyak model khusus – terbuka dan tertutup – untuk reka bentuk dobi. 

Sebahagian daripada dinding juga boleh dikhaskan untuk ahli pakaian. Dan jika boleh, anda boleh mempunyai beberapa cangkuk untuk menggantung pelbagai alat dan perkakas pembersihan.

almari ruang dobi

Perabot dan penutup pakaian dobi

Lebih banyak barang penyelenggaraan dan pembersihan isi rumah yang boleh disimpan di dalam almari pakaian, lebih baik. 

Lagipun, tiada siapa yang mahu meninggalkan baldi, penyapu, vakum dan banyak lagi untuk dipamerkan. Dan hanya mengetahui bahawa orang berfikir seperti itu ialah pereka mencadangkan reka bentuk ceruk yang berbeza untuk menghias bilik jenis ini.

Sebagai permulaan, terdapat kemungkinan kabinet yang lebih rendah – satu dengan satu atau dua pintu di bawah tangki, berukuran sekitar 75 cm tinggi dan 55 cm dalam. 

Dalam baris yang sama, di bahagian atas dinding, kabinet lain – 60 cm tinggi dan 30 atau 40 cm dalam. Dan di sisi atau dekat dengannya, ceruk yang lebih tinggi – kira-kira 130 cm tinggi dan 40 cm dalam – untuk penyapu.

Kemasan barangan perabot dobi ini mestilah berbeza daripada yang konvensional. Walaupun dibuat dalam MDF – bahan yang paling banyak digunakan pada masa kini untuk pembuatan perabot di Brazil -, ia perlu mempunyai bahagian tepi yang diperkukuh dengan baik dan permukaannya lebih tidak telap. 

Skru anda sepatutnya mempunyai penutup pelindung – ia mungkin plastik. Dan pemegang kabinet mestilah logam, tahan terhadap kelembapan dan kakisan.

Juga lebih tahan mestilah penutup lantai dan dinding dalam persekitaran ini. Ini kerana ini akan menjadi salah satu kawasan rumah yang paling banyak digunakan air, dan percikan tidak boleh merosakkan bahagian ini. 

Dalam kes ini, seramik dan porselin adalah pilihan yang baik; beberapa jubin juga. Tetapi kepingan buatan tangan itu boleh menjadi lebih berliang dan bernoda. Jadi berhati-hati.

Sebaliknya, tablet, yang telah menjadi fesyen dalam beberapa tahun kebelakangan ini, boleh dipertimbangkan, tetapi dengan ‘bagaimanapun’. Adakah mereka mempunyai banyak sendi nat. 

Jika kebetulan penghuni rumah perlu menggunakan persekitaran dengan kerap, sukar untuk memastikan dinding kelihatan bersih. Dan perasaan kebersihan itulah yang paling mesti disampaikan oleh hiasan persekitaran ini.

hiasan ruang dobi

Tips Menghias Dobi

Supaya fungsi penyelenggaraan rumah sentiasa mudah, adalah perlu untuk mengekalkan penyusunan pakaian yang baik. Dan ada kemungkinan bahawa ini dikompromi dengan lebihan dalam hiasan anda. 

Jadi, lebih daripada sebelumnya, dalam kes ini, “kurang adalah lebih” – sebenarnya, lebih banyak lagi. Tetapi persoalannya tetap: “bagaimana untuk menyesuaikan hiasan persekitaran seperti ini?”.

Jelas sekali, penutup lantai dan dinding bilik dobi sendiri sepatutnya banyak membantu dengan itu, memberikan lebih banyak warna dan pergerakan pada hiasan. 

Di atas rak dan ceruk terbuka, anda boleh meletakkan beberapa pasu tumbuhan – dobi ialah tempat yang baik untuk menanam spesies hidup. Juga dedahkan periuk sabun dengan cetakan lucu; dan menyusun kotak atau bakul dengan botol produk pembersih.

mesin ruang dobi

Buat masa ini, sebaiknya jangan menambah lebih banyak item pada senarai ini. Pastikan kaunter dobi kecil anda sebebas mungkin. 

Pilih untuk menutupnya dengan bahan yang lebih ringan. Dan anda boleh menggunakan pintu kabinet untuk menambah sedikit warna dan tekstur pada bilik. Dan, yang paling penting, jangan halang tingkap. Dengan cara ini, persekitaran di rumah anda bukan sahaja akan kelihatan bersih, tetapi juga luas – walaupun padat.

bakul ruang cucian

Petua menghias dobi ini dicipta oleh pasukan Viva Decora .

Leave a Comment