Cukuplah lekapan lampu! Gunakan cahaya matahari di rumah anda

Ada masa pembaharuan. Isu seperti ekologi dan kelestarian tidak pernah diperdebatkan. Dalam baris ini, terdapat banyak perbincangan tentang pelbagai alternatif untuk menggunakan cahaya semula jadi untuk menerangi bahagian dalam bangunan. 

Dan ini sangat positif, terutamanya dengan mengambil kira kemungkinan menggunakan lebih sedikit lekapan lampu di dalam rumah – sekali gus menjimatkan elektrik.

Kini, mengambil kesempatan daripada cahaya semula jadi adalah satu cabaran besar yang, sebenarnya, hanya sedikit arkitek dan pereka yang berjaya menyelesaikannya dengan cekap. Ia tidak mencukupi hanya untuk meletakkan satu tingkap setiap bilik dan dengan itu mendapatkan persekitaran yang terang. 

Untuk rumah yang betul-betul selesa, banyak kajian dan ujian diperlukan – terutamanya berkenaan dengan kejadian cahaya matahari pada bangunan. 

Cahaya matahari dalam reka bentuk rumah

“Matahari terbit untuk semua orang” begitulah pepatah – dan dia betul. Tetapi sinarnya sangat kuat dan boleh memberi manfaat atau memudaratkan projek seni bina dengan cara yang tidak ramai orang tahu. 

Hakikatnya, subjek ini tidak harus selalu dilayan dengan cara yang sama. Lagipun, bintang itu sentiasa sama, tetapi kejadian pancarannya berbeza di semua bahagian dunia.

Sebagai contoh, di negara yang mempunyai lebih banyak bulan cuaca sejuk melampau, adalah menarik untuk membuat bangunan dengan bukaan yang lebih sedikit, tetapi yang membolehkan lebih banyak haba daripada matahari masuk. Bagi iklim panas di Brazil, adalah lebih baik untuk membuat rumah yang lebih berventilasi, tetapi juga lebih terlindung.

Di hemisfera selatan, puncak kejadian suria yang sengit berlaku pada tengah hari dan ke arah utara. Matahari pagi kurang agresif, dan matahari petang lebih panas. 

Jadi, adalah perlu untuk mengkaji cara mana untuk mengorientasikan setiap bilik. Oleh itu: bilik menghadap ke timur dan barat laut; bilik dan balkoni menghadap ke barat laut, barat dan barat daya; dan bilik mandi, dapur, garaj dan dobi di selatan dan tenggara.


https://www.vivadecora.com.br/foto/151772/lavabo-com-jardim-de-inverno

Petua untuk menikmati cahaya matahari

Terdapat beberapa cara untuk mengambil kesempatan daripada cahaya matahari sebagai satu bentuk pencahayaan untuk bahagian dalam bangunan – sudah tentu memikirkan tentang waktu siang. Mengingati bahawa setiap projek bermula dengan skema isipadu tertutup. Dan bahawa pembukaan pertama adalah akibat daripada kajian aliran dan juga atas sebab-sebab estetik. Tetapi, pada akhirnya, kejadian matahari juga mesti diambil kira.

Jelas sekali, disebabkan proses pembandaran bandar – selalunya tidak dirancang – sesebuah bangunan tidak boleh sentiasa diputar ke arah yang dikehendaki. 

Jadi, dalam kes ini, pembina perlu menggunakan kriteria lain untuk memesan persekitaran rumah di tingkat bawah. Tetapi mengingati bahawa isu cahaya matahari tidak boleh diketepikan.

Seboleh-bolehnya, seseorang harus cuba mengeksploitasi sinaran matahari untuk mencerahkan persekitaran rumah. Tetapi apabila pendedahan yang berlebihan kepada sinaran ini boleh kelihatan berbahaya, anda juga perlu mengambil langkah berjaga-jaga yang diperlukan. Dan kecukupan ini hanya boleh diperolehi selepas banyak perancangan.

Dalam volum kawasan di mana pereka bentuk mahukan ia dinyalakan dengan baik, koyakan besar boleh dibuat – seperti pintu, tingkap, skylight dan kubah. 

Di bahagian lain rumah, adalah mungkin untuk meneroka pemandangan luaran tanpa menjejaskan keselesaan persekitaran. Dalam keadaan ini, arkitek boleh menggunakan, sebagai contoh, pergola, pelindung matahari, awning dan elemen lain yang dipasang pada muka depan bangunan.

cahaya semulajadi x cahaya buatan

Cahaya semulajadi sentiasa dialu-alukan dalam persekitaran rumah. Walau bagaimanapun, ini adalah penyelesaian yang hanya menyelesaikan pencahayaan dalaman pada siang hari. 

Pada hari mendung, dengan cahaya malap, atau pada waktu malam adalah perlu untuk menggunakan cahaya yang diperolehi melalui peralatan yang dikuasakan oleh elektrik. Senarai ini termasuk pelbagai model lekapan lampu.

Oleh itu, adalah menjadi tugas arkitek untuk menyediakan pencahayaan semula jadi dan buatan untuk bahagian dalam bangunan. 

Selepas itu, penghias berhadapan dengan cabaran untuk membuat pelarasan yang diperlukan pada ruang supaya kedua-dua sistem bertindih tanpa membahayakan satu sama lain. Objektifnya adalah untuk menjadikan semua senario kelihatan bagus dan menyenangkan.

Idea yang baik adalah untuk meniru dalam model elektronik projek seni bina dan hiasan bagaimana cahaya semula jadi dan buatan persekitaran akan kelihatan. 

Sediakan juga sistem pelengkap untuk melaraskan kedua-dua bentuk pencahayaan ini – seperti langsir dan dimmer. Dan kemudian, dari masa ke masa dan dengan sebarang perubahan dalam penggunaan ruang, buat sebarang pelarasan yang diperlukan.

Apa pendapat kamu? Adakah idea ini membantu anda menggunakan cahaya yang lebih rasional di rumah anda? Jadi pastikan anda mulakan sekarang! 

Petua untuk menggunakan cahaya semula jadi di rumah ini dicipta oleh pasukan Viva Decora .

Leave a Comment