Dalam mencari hiasan rumah yang sempurna

Little Doroty, dari Wizard of Oz, pernah berkata: “tiada tempat seperti rumah saya”. Baginya, tiada apa yang dibandingkan dengan kegembiraan pulang ke rumah. Dan begitu juga dengan semua orang. Tetapi bagaimana untuk membuat hiasan rumah tempat yang paling diingini dan paling selesa di dunia? Walaupun konsep keselesaan adalah sangat peribadi dan juga tidak boleh dipindah milik, beberapa langkah berjaga-jaga, seperti pilihan perabot, objek, permaidani dan penutup, adalah sebulat suara apabila objektifnya adalah untuk berasa baik. Lihat petua yang telah kami pisahkan!

Adakah terdapat peraturan untuk hiasan rumah?

Kami telah berkata: tiada peraturan untuk menghias rumah , tetapi apabila anda berjaya memenuhi penglihatan, sentuhan, pendengaran, hasilnya boleh mengejutkan. Butiran seperti pencahayaan, terma, akustik, warna dan tekstur adalah asas apabila ia berkaitan dengan kelonggaran mutlak. Dalam mencari perkara yang benar-benar merujuk kepada keselesaan dalam seni bina dan hiasan , blog itu membawa profesional yang menunjukkan perbezaan butiran secara keseluruhan. Menghormati gaya hidup penduduk, keperibadian, mengambil kira aktiviti yang mereka amalkan, wilayah tempat tinggal mereka, kefungsian setiap persekitaran, tanpa mengira saiz, adalah mata yang dianggap penting oleh semua orang.

Salutan yang sesuai untuk rumah

“Untuk menjana keselesaan, pertama, alam sekitar perlu memenuhi fungsinya, menghormati aliran, peredaran dan estetika. Kemudian, seimbangkan isu teknikal yang melibatkan: keselesaan terma dan suhu ideal. Contohnya, di kawasan yang mempunyai iklim yang kebanyakannya sejuk, gunakan kemasan “hangat” seperti lantai kayu keras, permaidani, permaidani di atas lantai berjubin; gunakan fabrik seperti suede, chenille, baldu dalam upholsteri; lapisan dinding dengan kain, kertas dan panel dinding. Di kawasan panas, kemasan sejuk seperti marmar, granit dan porselin dialu-alukan. Fabrik ringan seperti kapas dan voil, warna cerah, cetakan tropika, ringkasnya, bahan yang menyampaikan rasa kesegaran”.

kesempurnaan dalam set

“Adalah penting untuk mengambil kira alam sekitar. Di ruang tamu, pencahayaan tidak langsung dan nada harmonik. Jika boleh, perabot hendaklah besar dan pelbagai fungsi . Di pejabat, meja besar dan kerusi berlengan yang selesa untuk bekerja . Di dalam bilik keluarga, sofa dan chaise sesuai untuk teater rumah, menempatkan seisi keluarga. Perkara penting dalam memilih semuanya adalah set. Permaidani, langsir, objek, tumbuhan, karya seni, iaitu butiran yang membezakan projek, menjadikannya lebih selesa”.

bunyi dan cahaya

“Tiada persekitaran yang selesa jika terlalu panas atau terlalu sejuk. Atau dengan banyak bunyi. Pencahayaan juga penting, semula jadi dan buatan. Warna juga memainkan peranan yang menentukan. Kesannya boleh menjadi panas atau sejuk, tegang atau tenang, malah menjijikkan atau memikat. Oleh itu, pilihan warna mesti dikaitkan secara langsung dengan sensasi yang ingin diberikan kepada ruang tertentu. Perabot yang betul secara ergonomik adalah satu lagi item penting. Penutup, permaidani, langsir dan objek melengkapkan ruang dan, di samping memenuhi peranan fungsinya, harus membawa kehangatan”.

Terinspirasi untuk mengubah suai hiasan rumah anda ? Beritahu kami!

Leave a Comment