Harta di pantai memerlukan penyelenggaraan. Lihat petua!

Hartanah di pantai sentiasa memerlukan penyelenggaraan . Tanda-tanda keperluan ini adalah pelbagai. Keretakan , retak, pecahan konkrit permukaan, kelembapan dan penyelesaian struktur adalah beberapa tanda bahawa pembaharuan diperlukan. Sebab yang membawa kepada masalah boleh menjadi semulajadi, seperti hujan asid, udara masin dan wap. Kegagalan dalam pelaksanaan, perincian atau spesifikasi projek juga berbahaya.

Tetapi, apakah rahsia untuk mengekalkan hartanah di pantai?

Untuk menetapkan masalah daripada hartanah di pantai , menurut jurutera awam dan sebahagian pemilik pembinaan Fibonacci, Carlos Tadeu Forville, adalah perlu untuk melakukan kajian mengenai saiz, penggunaan, lokasi dan jenis pencerobohan: “Ia adalah penting untuk meningkatkan semua kos untuk mengetahui harga pemulihan dan dapat menganalisis daya maju ekonomi”, komen beliau.

Menurutnya, pada masa lalu, disebabkan kurang pengetahuan tentang tingkah laku struktur, penyelesaian untuk rumah dan pangsapuri di pantai.mereka terhad kepada menambah elemen baru, menyokong dan menambah bahagian struktur untuk mengukuhkan yang sedia ada, yang tidak berlaku hari ini: “Dengan pengetahuan yang lebih tepat tentang tingkah laku struktur, ditambah dengan peningkatan teknik tetulang dan pembangunan yang baru. bahan, kita boleh hari ini, walaupun pelbagai jenis permintaan yang tertakluk kepada bangunan, mengesahkan bahawa terdapat penyelesaian dan bahan khusus untuk setiap situasi, seperti konkrit siap epoksi dan bersimen grouted, mortar kekuatan tinggi khas, jambatan penyambung ( pelekat struktur ), utama untuk perlindungan perisai, bahan tambahan cecair untuk menghalang kakisan, bahan tambahan struktur berasaskan epoksi untuk impregnasi dan ikatan fabrik gentian karbon dan kepingan gentian karbon yang dilekatkan pada struktur”, jelasnya.

hartanah-di-pantai

Menurut Forville, disebabkan oleh pertumbuhan penduduk dan keperluan untuk perumahan, terdapat peningkatan dalam hartanah di pantai pada tahun 70-an dan 80-an : “Banyak pembinaan ini tidak memenuhi keperluan, keanehan, permintaan untuk usaha dan peraturan, dalam pandangan dan piawaian Brazil yang mengenakan penjagaan daripada reka bentuk hingga pelaksanaan. Dan, akibatnya, kerjakerja yang dibina di pantai berisiko lebih besar disebabkan oleh udara masin atau bengkak”, katanya.

hartanah-di-pantai-tips

Utama yang bertanggungjawab untuk kerosakan ini adalah ion klorida, lebih tepat lagi natrium, ciri-ciri biasa semburan garam , yang menurut jurutera menyerang tetulang, menjejaskan integriti struktur harta itu . “Ini sering berlaku kerana harta benda terdedah kepada serangan ini, kerana kekurangan perlindungan akibat pelaksanaan yang lemah, kegagalan projek dan/atau kekurangan penyelenggaraan”.

Leave a Comment