Hiasan bergaya lusuh: ketahui semua tentang gabungan gaya

Adakah anda tahu apa itu hiasan bergaya lusuh ? Dalam bahasa Portugis, “lusuh” bermaksud “dipakai” dan gaya hiasan mencampurkan yang halus dengan objek dan bahan usang , memberikan sentuhan yang sangat istimewa kepada alam sekitar. Berasal dari England, gaya ini adalah tahap tertinggi hiasan kerana campuran bahannya. Sangat popular pada tahun 90-an, dia kembali dengan penuh dendam dan semakin terkenal dengan kelazatan dan daya tarikannya. Di bawah ialah senarai dengan beberapa petua dan idea untuk anda menggunakan gaya “pakai bergaya”. Semak:

Tona neutral dan warna gula-gula dalam hiasan bergaya lusuh

Warna terang tidak sesuai dengan hiasan bergaya lusuh . Nada neutral atau warna gula-gula yang terkenal (nada pastel) sesuai untuk gaya ini, yang mempunyai segala-galanya Provençal dan romantis. Putih mempunyai banyak ruang dalam hiasan dan kelihatan di dinding dan perabot.

Patina

Bercakap tentang perabot, kami telah memberitahu anda segala-galanya tentang patina di sini , bukan? Ia sesuai seperti sarung tangan dalam gaya bergaya lusuh kerana kesan haus kepingan. Sangat mudah untuk mencari meja, kabinet, bingkai dan kepingan lain di patina. Dan selain terdapat pada perabot, patina juga boleh muncul di pintu dan dinding.

logam dan kayu

Bertaruh pada kontras: campuran kepingan logam dan kayu mewujudkan persekitaran yang unik. Kerusi besi (ia boleh digunakan dengan cat walaupun sudah usang) muncul bersama dengan kayu, contohnya.

cetakan

The cetakan bergaya lusuh adalah keindahan tulen! Kotak-kotak dan bunga, yang biasanya menjadikan kepala paling romantis, muncul dengan kekuatan dalam hiasan. Anda boleh menggunakannya secara tradisional atau membuat gubahan yang mencampurkan kedua-duanya. Ia hanya patut diberi perhatian jika cetakan mempunyai warna yang sama – dengan cara itu tidak ada kesilapan!

Di dalam dapur

Cetakan kotak-kotak klasik juga sangat mengingatkan hiasan dapur. Sertakan kepingan vintaj atau retro di dalam bilik dan campurkan dengan yang luar biasa.

bunga

Ia bukan hanya dalam cetakan yang muncul bunga. Untuk menghias dengan gaya bergaya lusuh , taburkan gubahan bunga di sekeliling rumah. Anda boleh menggunakan balang dalam warna terang atau yang anda ada di dapur, kontrasnya cantik, serta mangkuk, botol dan periuk yang lebih tua.

cermin

Gunakan cermin dalam hiasan bergaya lusuh . Anda boleh menggantung cermin dengan saiz yang berbeza di dinding bilik. Jika pisau sedikit haus, lebih baik. Pada masa kini terdapat beberapa jenis ini untuk dibeli. Bingkai cermin juga membantu memberikan perasaan “masa berlalu”, ia adalah idea yang bagus untuk patina.

Bingkai

Idea cermin yang sama boleh diulang dengan gambar. Pilih saiz dan bahan yang berbeza dan paparkannya pada dinding rumah anda.

tangga

Anda tahu tangga lama yang anda ada di rumah? Ia sangat sesuai dengan hiasan bergaya lusuh . Anda boleh meninggalkannya di sudut, dengan bunga dan buku, seperti almari buku. Jika anda tidak mempunyai satu, tiada masalah. Sangat mudah untuk mencari model siap sedia untuk rak buku gaya ini untuk digunakan di rumah.

Jadi, adakah anda menyukainya? Bersedia untuk menggunakan hiasan bergaya lusuh ?
Kemudian beritahu kami bagaimana ia ternyata!
Ke seterusnya!

Leave a Comment