Hiasan bilik mandi: lihat reka bentuk inspirasi

Kecil, serba boleh dan penuh daya tarikan, bilik air adalah lanjutan daripada hiasan rumah itu sendiri , mencerminkan cita rasa pemilik yang baik. Memandangkan ia adalah persekitaran dengan penginapan singkat digabungkan dengan saiznya yang lebih kecil, ia membenarkan hiasan yang lebih berani.

Tetapi perkara penting ialah ruang itu menyampaikan perasaan yang baik kepada tetamu, kerana hiasan bilik mandi juga merupakan kad panggilan kediaman. Dan sebagai ruang untuk kegunaan yang berbeza, tandas boleh dan harus mempunyai bahan yang berbeza daripada yang terdapat di bilik mandi konvensional. Susunan kecil tumbuhan dan bunga , kertas dinding dengan tekstur yang unik atau juga panel mozek kayu di dinding boleh membuat semua perbezaan dalam komposisi.

Bagi arkitek Cristiane Maciel dan Sony Luczyszyn, dari Arqtríade Arquitetura e Interiores, bilik air mempunyai kelebihan yang hebat berbanding bilik mandi biasa, kerana mereka tidak mempunyai kawasan mandian, yang mengecualikan mereka daripada kelembapan. “Memandangkan bilik air tidak tertakluk kepada kelembapan , kami boleh bermain dengan pilihan penutup yang berbeza, seperti tablet, fabrik dan kertas dinding. Pilihan lain yang bagus ialah marmar dan cermin, yang membantu membawa kehalusan dan kelapangan ke ruang”. Para arkitek juga menekankan bahawa, kerana mereka biasanya persekitaran yang kecil dan di mana sedikit masa dihabiskan, penggunaan nada bersemangat adalah dialu-alukan, tetapi sentiasa menghargai keharmonian hiasan bilik mandi dan tanpa keterlaluan.

Bagi arkitek Sérgio Valliatti Jr., kerana ia mempunyai penggunaan yang lebih kasual dan sosial, tandas membolehkan perincian yang lebih besar dan juga “rayuan dramatik” tertentu. Pertaruhan yang baik ialah penggunaan elemen mewah dan canggih . “Mengelap dinding bilik mandi dengan kertas dinding adalah cara terbaik untuk menyempurnakan persekitaran ini. Terdapat banyak pilihan yang kami ada dan ia menyesuaikan dengan baik kepada semua gaya. Sutera, tenunan desa, cetakan, tekstur dan kesan visual kelihatan hebat, asalkan profesional tahu cara menggabungkan elemen ini dengan baik antara satu sama lain. Tambahan pula, kertas itu praktikal dan tahan lama. Dengan penyelenggaraan yang betul, mereka mengekalkan kecantikan dan kefungsian mereka untuk jangka masa yang lama”, kata arkitek itu.

Kertas dinding sebagai kad liar hiasan tandas

Dan apabila ia datang kepada penutup, kertas dinding ialah pilihan yang baik untuk hiasan bilik mandi . Justru kerana mereka tidak memerlukan rawatan khas kerana kelembapan, kertas dinding adalah alternatif yang baik untuk menjadikan persekitaran lebih cantik, berani dan, kadang-kadang, menyeronokkan. Bagi pemilik Espaço Goya , Sonia Holtz, kertas dinding membawa kehalusan, kecanggihan dan juga glamor tertentu ke bilik air. “Dengan corak yang pelbagai, yang boleh menjadi lebih berwarna atau klasik, pilihan bergantung kepada cita rasa peribadi pelanggan. Permohonan boleh dilakukan pada satu dinding, atau cetakan berbeza boleh digunakan pada bahagian yang berbeza. Keharmonian dalam komposisi akan membuat semua perbezaan”, jelas Sonia.

Sebagai cadangan, ahli perniagaan itu mengetengahkan peranan jenama British Harlequin, koleksi Butik. Jenama ini membawa cetakan berwarna-warni dan suka bermain, menjadi gabungan indah klasik dan kontemporari. Reka bentuk mandala, bunga dan jalur dicetak pada kertas yang diselaraskan dengan fabrik. Jenama Belgium Arte, koleksi Coriolis, membawa kepelbagaian tekstur dan bahan yang luar biasa. The lapisan untuk hiasan tandas membangkitkan tanggapan melalui gabungan plot dan nuansa, membolehkan sejenis pengalaman deria. Diedarkan secara eksklusif oleh Orlean, bahan-bahan ini juga mudah diselenggara dan mempunyai ketahanan yang lama, keperluan penting apabila memilih untuk membeli.

Leave a Comment