Jimat tenaga pada Krismas ini

Musim sejuk akan datang dan banyak rumah tertanya-tanya bagaimana untuk menangani bil elektrik, kerana ia adalah tempoh di mana penggunaan tenaga meningkat. Kebiasaannya ini disebabkan oleh fakta bahawa penggunaan peralatan rumah seperti dapur elektrik adalah lebih besar berbanding sepanjang tahun. Namun begitu, terdapat beberapa petua yang boleh kita amalkan untuk mengurangkan kos bil elektrik. Kepelbagaiannya adalah tidak terhingga dan ia terdiri daripada helah kecil buatan sendiri kepada memilih kadar istimewa, seperti dalam kes tawaran  penilaian Tempo Happy .

Dalam artikel ini kami meninggalkan anda beberapa cadangan, yang selain mengurangkan penggunaan rumah kami, mudah untuk diamalkan. Menggunakannya, kita akan kurang takut mendengar soalan yang digeruni:  Berapa banyak yang akan saya belanjakan untuk elektrik?

  • Kawal jam pengudaraan : kami tahu bahawa menyiarkan rumah kami adalah perlu pada bila-bila masa sepanjang tahun, namun, mengetahui masa dalam hari yang paling sesuai untuk berbuat demikian boleh membolehkan kami mengurangkan, contohnya, penggunaan pemanasan kami. Sebaik-baiknya, tingkap rumah kita kekal tertutup pada waktu paling panas, seperti tengah hari. Oleh itu, adalah disyorkan bahawa pengudaraan dilakukan pada waktu awal pagi.
  • Penebat rumah : selepas beberapa jam suhu suria yang lebih tinggi, adalah disyorkan untuk melindungi rumah kita sebanyak mungkin, supaya haba daripada matahari yang mungkin masuk kekal di dalam rumah dan rumah kita kekal pada suhu yang selesa.
  • Beri perhatian dan elakkan kekeliruan : walaupun nampak jelas, banyak kali kita menggunakan tenaga tanpa memerlukannya. Contohnya, apabila kita mempunyai juruterbang automatik perkakas rumah yang beroperasi. Ini bermakna walaupun televisyen kadangkala dimatikan, terdapat lampu kecil, biasanya merah, menyala. Nah, cahaya kecil itu memakan tenaga dan oleh itu membantu bil kami meningkat. Peratusan peningkatan boleh mencecah sehingga 18% pada akhir tahun. Dengan cara ini, adalah penting untuk mematikan sepenuhnya beberapa perkakas rumah yang paling biasa, seperti televisyen, gelombang mikro, pengecas telefon mudah alih, pencetak, komputer riba dan komputer, dsb.
  • Kadar istimewa : apabila kita ingin mengurangkan kos bil elektrik kita, adalah dinasihatkan untuk memberi perhatian kepada tawaran yang dikemukakan oleh syarikat tenaga, kerana sesetengah daripada mereka boleh menjadi sangat berfaedah. Salah satu yang paling popular ialah yang dikenali sebagai Tempo Happy, yang menawarkan pilihan untuk tidak membayar tenaga yang digunakan oleh pelanggan dalam slot masa harian yang ditetapkan sebelum ini atau, secara langsung, tidak membayar untuk tenaga yang digunakan pada hari tertentu minggu. Jenis tawaran ini amat disyorkan untuk keluarga besar atau untuk rumah yang penggunaan peralatan elektrik tertentu, seperti mesin basuh, adalah tinggi.
  • Memilih perkakas penggunaan rendah : walaupun ia tidak selalu boleh dilakukan, kadangkala adalah disyorkan bahawa apabila membeli perkakas atau peranti elektrik kita tidak melihat yang paling murah, kerana dalam jangka panjang ia mungkin lebih mahal. Atas sebab ini, mereka yang mempunyai label “penggunaan rendah” biasanya berjaya. Salah satu kes yang paling biasa ialah penggunaan mentol lampu penggunaan rendah, yang dalam jangka panjang mengurangkan penggunaan tenaga di rumah kita.

Leave a Comment