Kepala katil dalam hiasan bilik tidur: bagaimana untuk menjadikan bilik anda menakjubkan

Bilik adalah persekitaran intim yang perlu dihias dengan indah dan, di atas semua, sangat selesa. Ini kerana di sinilah bilik di dalam rumah tempat orang ramai berehat setelah penat bekerja seharian.  Dan terdapat beberapa trend perabot cantik yang direka khas untuk meningkatkan bahagian harta itu. Dalam siaran ini, kami telah memilih beberapa idea inspirasi untuk kepala katil dalam hiasan bilik tidur . Semak keluar!

Kepala katil dalam hiasan bilik tidur putih

Sebab untuk memilih kepala katil dalam hiasan bilik tidur

Salah satu elemen yang perlu dimasukkan ke dalam senarai barangan perabot untuk bilik tidur ialah kepala katil. Terdapat beberapa sebab untuk ini, yang pertama adalah hiasan. 

Malah, ini boleh menjadi sentuhan yang sangat bagus dalam menyesuaikan bilik double dan single, kemuncak hiasan anda. Gabungan keselesaan, kehalusan dan gaya yang akan sentiasa menggembirakan semua orang. Dan ia melampaui itu!

kepala katil dalam model hiasan bilik tidur

Kepala katil boleh membantu meningkatkan rasa selesa dalam persekitaran ini . Semasa menghias, mereka melindungi sentuhan langsung tilam dengan dinding. Kelebihan lain ialah bantal juga tidak akan disandarkan terus pada dinding, sekali gus mengelakkan kesejukan dan kelembapan.

Oleh itu, memilih kepala katil adalah tugas yang perlu diambil dengan sangat serius. Pada awalnya, dua perkara harus diperhatikan: kecekapan dan kefungsian. 

Potongan yang dibeli perlu mempunyai perkadaran yang serasi dengan persekitaran dan juga dengan perabot lain – terutamanya tilam. Dan ia juga perlu mempunyai reka bentuk yang membimbing organisasi elemen lain di dalam bilik, seperti meja malam.

Kepala katil dalam hiasan bilik tidur empuk

Ya, kepala katil, dalam banyak kes, boleh “memeluk” sambungan katil – ditambah dengan meja tambahannya. Segala-galanya bergantung pada strategi projek. 

Menentukan gaya kepala katil dalam hiasan bilik tidur juga akan menjadi kritikal. Lagipun, ia adalah karya yang pasti menarik perhatian penonton; menduduki ruang yang besar dalam persekitaran; dan itu akan menentukan, sebahagiannya, organisasi susun atur.

kepala katil baldu dalam hiasan bilik tidur

Perkara yang anda perlu semak semasa membeli kepala katil

Kepala katil adalah perabot yang sangat menawan. Tetapi apabila membeli, jangan terbawa-bawa dengan dorongan, kerana bukan kecantikan sahaja yang penting. Ia perlu untuk mencerminkan:

  • Adakah sekeping yang dipilih benar-benar sesuai dengan projek hiasan? 
  • Adakah ia sepadan dengan bahan dan warna bilik?
  • Dengan saiz katil yang akan menemani anda? 
  • Dengan bajet? 
  • Adakah ia mempunyai kualiti, kekuatan? 
  • Dan apakah sistem penetapan dinding anda? 

Ini semua relevan.

Yang paling tradisional kepala katil dalam hiasan bilik tidur adalah mereka yang mempunyai lebar yang sama seperti penginapan dan ketinggian di atas tilam. Tetapi, hari ini, di pasaran, terdapat kepelbagaian yang lebih besar – bukan sahaja dari segi saiz, tetapi dalam bahan, gaya dan kaedah penyelenggaraan. Jadi, mungkin orang itu lebih berani dalam pilihan mereka. Kemungkinannya benar-benar tidak berkesudahan.

Jika orang itu memutuskan untuk memesan kepala katil tersuai untuk rumah mereka, mereka mesti memberi perhatian kepada dimensi yang tersedia dalam persekitaran. 

kepala katil dalam butang hiasan bilik tidur

Ketinggian yang sesuai untuk kepingan jenis ini ialah 50 hingga 80 cm – baik untuk bilik sempit dan dengan siling rendah. Tetapi, sudah tentu, mereka boleh menjadi lebih tinggi, memastikan keselesaan untuk sandaran mereka yang ingin duduk dan membaca buku di atas katil; atau sempit, bergantung pada bilik.

kepala katil dalam hiasan bilik tidur butang tinggi

Idea untuk kepala katil bilik tidur

Kepala katil boleh padat dan kukuh, kecil atau besar, rendah atau tinggi, tidak mengapa. Ia sepatutnya hanya selesa dan ergonomik, selaras dengan hiasan. 

Beberapa model kepala katil di dalam hiasan bilik tidur disertakan bersama katil dan meja malam. Lain-lain mempunyai fungsi tambahan dada. Terdapat model yang seperti plat lurus, dengan rupa yang licin dan minimalis. Dan yang mempunyai tepi bulat, friezes, rongga, buih dan banyak lagi.

kepala katil dalam hiasan bilik tidur kayu
kepala katil berkusyen dalam hiasan bilik tidur

Bagi model kepala katil dalam hiasan bilik tidur , kayu pepejal adalah abadi, digunakan dalam projek dengan rupa desa. Alternatifnya ialah MDF, ditutup dengan papan warna dan tekstur yang berbeza. 

Mengikut garis yang lebih tradisional, terdapat model dalam besi tempa dengan reka bentuk hiasan, seperti palang berpintal dan arabesque. Dan yang berlapik, dengan perincian dalam jahitan dan butang, seperti berumbai.

kepala katil dalam pinggan kayu hiasan bilik

Projek moden tertentu mempunyai kepala katil plaster, dengan ceruk – sesuai untuk meletakkan objek hiasan kecil – dan lampu ceruk. 

Tetapi, terdapat ciri yang lebih mudah untuk membuat kepala katil . Contohnya, melekatkan kain atau pelekat terus ke dinding – menjejaskan ruang yang lebih kecil. Hanya buat lukisan yang berbeza dengan cat akrilik, atau buat panel dengan palet, loyang, bata dan buluh.

kepala katil dalam hiasan bilik tidur tradisional

Gunakan kreativiti anda semasa menentukan dan memilih model kepala katil untuk hiasan bilik tidur anda ! Ingat, ini adalah sudut yang sangat intim di rumah anda. 

Dalam erti kata lain, adalah penting bahawa sekeping yang dipilih adalah mengikut keutamaan, keperibadian dan keperluan anda. Sudut ini perlu bagus untuk anda. Dapatkan inspirasi daripada imej dan pilih kepala katil yang sesuai untuk bilik tidur anda.

Petua tentang jenis kepala katil dalam hiasan bilik tidur ini telah dicipta oleh pasukan Viva Decora .

Leave a Comment