Ketahui lebih lanjut tentang model meja makan untuk hiasan anda

Di mana anda makan apabila anda berada di rumah? Adakah anda kebetulan makan tengah hari atau makan malam anda di atas dulang, duduk di sofa di ruang tamu? Atau adakah ia bersandar pada kaunter dapur? Jika, secara kebetulan, anda menjawab ya kepada beberapa soalan ini, sudah tiba masanya untuk memikirkan semula cara anda makan. Itu kerana makanan dan air diperlukan untuk kelangsungan hidup manusia dan harus dihidangkan dan dinikmati dengan selesa di meja makan !

Model meja makan Ana Yoshida

Oleh itu, adalah penting anda merancang susun atur ruang makan anda dengan baik . Renungkan tetapan ini:         

  • Bagaimanakah hiasan tempatan akan digubah?
  • Apakah model perabot yang diperlukan, bermula dengan meja makan dan kerusi – titik tumpuan utama bilik?
  • Model manakah yang sesuai dengan ruang ini?
  • Apakah yang paling menguntungkan cadangan itu?
  • Apa yang tidak akan menjejaskan keseluruhannya? Jawapan untuk diikuti!

Model meja makan Juliana Pippi

Apakah model meja makan yang ada di pasaran?

Anda boleh membeli, membina atau membuat semua jenis meja makan untuk rumah anda . Sekarang, untuk ruang makan, lebih khusus lagi, sekeping sedemikian perlu mengikut corak yang betul.
Jika tidak, ia tidak memenuhi tujuan itu. Meja makan mestilah lebih kurang 75cm tinggi. Mereka hampir tidak akan kurang daripada 90cm lebar dengan 1.40m panjang, jika ia adalah segi empat tepat; atau 1m diameter jika ia bulat.

Model meja makan Barbara Dundes

Mungkin terdapat lebih banyak perbezaan antara model meja makan . Sebagai contoh, mengenai bahan yang digunakan. Meja makan boleh dibuat daripada kayu pepejal, MDF, batu, kaca, akrilik, logam dan banyak lagi. Kemungkinannya tidak berkesudahan!

Perkara yang penting ialah sama ada ‘reka bentuk perabot’ berbanding ‘bahan komposisinya’ menawarkan kekuatan, ketahanan, keselamatan dan kemudahan penyelenggaraan untuk pengguna.

Model meja makan Deborah Roig dan Marcia Acaro

Melayari kedai perabot, anda boleh melihat beberapa model meja makan yang berbeza untuk dijual . Ada yang ringkas, tanpa sebarang butiran yang berlebihan. Yang lain sudah lebih canggih, dengan bahagian yang telus dan juga bertekstur.
Kini, tiada apa yang setanding dengan edisi terhad, bahagian yang direka secara eksklusif oleh pereka terkenal. Ini akhirnya menjadi pusat cadangan untuk hiasan kediaman.

Templat Meja Makan Decorare Studio Seni Bina dan Studio Bandar

Adakah terdapat model meja yang sesuai untuk setiap ruang makan?

Dalam imej yang dibentangkan dalam teks ini, anda boleh melihat model meja makan yang berbeza . Meja bulat, bujur, segi empat sama dan segi empat tepat. Meja dengan empat kaki sokongan, satu pada setiap bucu; dengan kaki trestle berganda; dan dengan satu kaki monolitik pusat. Meja dengan bahagian atas tebal, nipis atau serong; dengan tepi lurus atau bulat. Dan meja dengan kemasan matte, berkilat atau cermin.

Model Meja Makan Seni Bina BG

Dan tidak kira apa citarasa anda atau cadangan hiasan yang telah dibuat oleh arkitek atau pereka anda, terdapat pilihan meja makan untuk semua kes.
Adalah penting untuk anda memilih model yang paling sesuai dengan bahasa visual rumah anda – bersih, desa, vintaj, industri atau lain-lain. Tetapi, sebelum itu, model yang menyesuaikan diri dengan saiz persekitaran, tanpa menjejaskan peredaran di tapak .

model meja makan kot

Bagaimana untuk membuat pilihan terakhir anda?

Apabila anda menjumpai semua model meja makan yang terdapat di kedai, anda mungkin ragu-ragu tentang apa yang hendak dibeli.

Pada satu ketika, anda mungkin bertanya kepada diri sendiri ‘apa yang perlu saya lakukan?’ Perlukah saya memilih meja persegi atau bulat? Berapa banyak kerusi mesti mengiringi bahagian itu? Seberapa jauh sepatutnya setiap orang yang duduk dari satu sama lain, sebagai tambahan kepada perabot dan dinding di sekelilingnya?

Templat Meja Makan Hiasan Arthur

Jadi, bilik kecil lebih sesuai untuk meja makan kecil persegi ; dengan cara ini, ruang lantai akan dioptimumkan dengan lebih baik.

Bilik yang besar kini boleh dilengkapi dengan meja makan segi empat tepat atau bujur yang lebih besar . Ruang makan yang lebih terbuka, dibentuk di tengah-tengah persekitaran bersepadu, menerima meja dengan reka bentuk bulat, persegi atau lebih berani, seperti segi tiga.

INÁ model meja makan Seni bina

Tiga jenis meja makan yang paling biasa ialah bulat, persegi dan segi empat tepat. Hubungan ‘lebar dan panjang’ – atau diameter – berbanding ‘bilangan kerusi’ boleh dilihat di bawah:

Meja makan bulat : boleh 1m dengan 4 tempat duduk; 1.20m dengan 6 tempat duduk; 1.50m dengan 8 tempat duduk; 1.80m dengan 10 tempat duduk.

Meja makan segi empat sama atau segi empat tepat : boleh berukuran 90 cm atau 1 m lebar, dengan hanya satu kerusi pada jarak itu; antara 1.40m dan 1.60m dua kerusi; sudah 2m tiga kerusi.

Model meja makan Quitete & Faria dan Milla Holtz

Cari, dengan bantuan pita pengukur, dimensi yang betul untuk ruang makan anda. Untuk mengetahui sama ada meja yang dipilih akan kelihatan baik di rumah anda, ikut peraturan berikut: meletakkan dimensi persekitaran dalam pelan, tolak semua perabot pelengkap – kabinet, bufet dan banyak lagi. Ruang yang tinggal adalah untuk meja dan kerusi. Tinggalkan 1.20m dari meja untuk perabot lain, dan 90cm dari meja ke dinding. Kemudian isi sahaja ruang ini dengan meja yang sesuai untuk ruang makan anda !

Petua untuk memilih model meja makan ini dicipta oleh pasukan Viva Decora .

Leave a Comment