Langsir hiasan: sentuhan istimewa di rumah anda

Dengan teknologi baharu, rumah kini boleh mempunyai bukaan yang lebih luas. Ini bermakna kita boleh bergantung pada persekitaran yang lebih diterangi oleh cahaya matahari pada waktu siang, selain mempunyai pemandangan persekitaran luar yang indah dan kemungkinan integrasi dengan taman. 

Tetapi, untuk mempunyai bilik tidur, ruang tamu, bilik mandi atau dapur yang lengkap, perlu menambah item ke senarai rumah: langsir dalam hiasan.

Langsir dalam hiasan

Apakah peranan langsir dalam hiasan dalaman?

Oleh itu, kita sedia maklum bahawa hartanah dengan banyak pintu dan tingkap besar mempunyai banyak kelebihan. Walau bagaimanapun, pada masa tertentu, penduduknya mungkin mahukan persekitaran yang kurang jelas dan juga lebih privasi. 

Dan, dalam kes ini, anda mesti menggunakan tirai dalam hiasan untuk cuba melemahkan cahaya dan menyekat pandangan dari luar ke bahagian dalam rumah; dengan cara ini, memberikan udara yang lebih harmoni dan lancar ke bilik.

Tetapi, jelas sekali, adalah mungkin untuk mencapai lebih banyak lagi dengan langsir dalam hiasan daripada mempunyai bilik dengan perasaan yang selesa. Dengan aksesori ini anda juga boleh menyekat bunyi luaran. Juga tambah atau kurangkan dimensi yang jelas bagi sekeping, betulkan percanggahan seni bina, menyerlahkan menegak persekitaran, menyamakan ketinggian tingkap yang berbeza dan mencipta idea pergerakan.

langsir dalam hiasan bilik tidur

Apakah yang membezakan model langsir?

Untuk semua yang telah diperkatakan, boleh difahami bahawa langsir adalah barang yang sangat penting untuk hiasan rumah. Tetapi, kita tahu bahawa di dalam rumah boleh terdapat banyak persekitaran yang berbeza, di mana aktiviti yang paling pelbagai dibangunkan. Dan untuk setiap ruang ini, model pembukaan dan penutupan yang lebih sesuai boleh difikirkan.

Ini bermakna, untuk menyediakan kawasan yang mempunyai ciri reka bentuk dan fungsi yang berbeza-beza, adalah perlu untuk memikirkan model langsir yang berbeza dalam hiasan

Secara umum, model biasa mungkin hanya mempunyai dua kain manik – dalam fabrik ringan atau berat -, berfungsi untuk menapis atau malah menutup sepenuhnya cahaya dan menggelapkan persekitaran. Dan yang lain sudah menerima bandô atau saphena, tali, tali leher atau pemegang, pelapik dan butiran lanjut.

langsir dalam hiasan bilik kanak-kanak

Antara model ini, dengan pembukaan mendatar, terdapat langsir yang berjalan di atas rel atau disokong oleh rod , gelongsor terima kasih kepada cincin atau gesper. 

Tetapi terdapat juga tirai menegak, seperti tirai roller – yang hanya berfungsi dengan rod dengan perkakasan mereka sendiri; dan langsir yang diperbuat daripada kain dengan lipatan atau fillet – diperbuat daripada logam, kayu, jerami atau plastik – dalam bentuk buta.

langsir dalam hiasan bilik tidur double

Bagaimana untuk memilih langsir untuk rumah anda?

Apabila memilih tirai hiasan untuk persekitaran rumah tertentu, perlu memberi perhatian kepada empat aspek. Ia adalah: sistem penutup, bahan, warna atau cetakan, dan saiz kepingan. 

Daripada apa yang telah dilihat di kedai, terdapat beberapa model langsir siap – dan ini adalah yang paling diminta oleh orang ramai hari ini. Walau bagaimanapun, anda boleh memikirkan pelbagai jenis kuih-muih untuk rumah anda.

Adalah mungkin untuk mempunyai tirai lurus, seolah-olah ia adalah panel. Buat juga tirai yang terbungkus, iaitu, berkerut; dan langsir ini boleh pergi dari bahagian atas tingkap ke lantai atau berhenti di ketinggian balkoni. 

Memilih antara jenis ini bergantung pada model tetingkap itu sendiri. Tingkap lama yang terbuka ke luar, sebagai contoh, boleh menyebabkan tirai dipecahkan kepada dua bahagian, iaitu, dalam dua panel menegak.


Jika hiasan rumah anda memerlukan model langsir yang lebih ringkas dan lebih sporty , anda boleh menggunakan model penggelek, contohnya. 

Rumah dengan siling tinggi dan tingkap melengkung digabungkan dengan langsir yang dipasang terus pada batten atau dua rel takal pada ketinggian separuh dan membentuk reka bentuk yang berbeza. Dan sektor perkhidmatan, seperti bilik mandi, dengan tingkap terbuka ke dalam, boleh mempunyai tirai brise-brise, dilekatkan pada tingkap itu sendiri.

Projek oleh Luciane Cândido

Latar belakang estetik yang lebih canggih boleh memadankan tirai berbentuk klasik dengan banyak lapisan – seperti belos atau garisan saphenous. Fabrik berbunga sesuai dalam hiasan feminin dan romantis. 

Persekitaran lelaki pula lebih baik dengan langsir dalam fabrik berjalur atau berkotak-kotak. Untuk kedua-dua kes, fabrik biasa boleh digunakan, dengan selendang atau bando sebaik-baiknya dalam warna gelap.


Akhirnya, kami tidak boleh gagal untuk menyebut langsir buatan tangan . Mereka hebat sebagai penyelesaian partition. Mereka boleh dibuat dengan tali sutera atau benang dan simpulan atau manik yang diperbuat daripada kayu, kaca, plastik dan buluh. 

Hasil kerja ini adalah reka bentuk yang paling pelbagai. Ini biasanya digunakan untuk menghiasi laluan, tetapi ia juga boleh digunakan di dinding seolah-olah ia adalah lukisan.

Adakah anda sudah memutuskan jenis langsir yang akan anda gunakan dalam hiasan ? Dapatkan inspirasi daripada petua kami dan mulakan projek anda tidak lama lagi!

Petua tentang cara langsir dan bidai menyumbang kepada hiasan telah dicipta oleh pasukan Viva Decora .

Leave a Comment