Minimalisme dalam hiasan bilik mandi: bergaya dan berfungsi

Pada pendapat anda, berapa banyak yang diperlukan untuk sebuah rumah berfungsi ? Adakah bilik mandi anda memerlukan banyak elemen hiasan? Atau adakah mungkin untuk mengurangkan perkara seminimum mungkin dan masih berjaya memenuhi keperluan yang dituntut oleh kehidupan kontemporari? Mungkin ada kemungkinan untuk mempunyai bilik mandi yang lengkap walaupun dalam gaya minimalis. Apa pendapat kamu? Adakah anda bersetuju?

Dalam teks ini, kita akan memahami serba sedikit tentang maksud model hiasan ini dan mengapa ia mempunyai peluang untuk menjadi cantik apabila digunakan pada persekitaran seperti bilik mandi dan tandas. Jangan terlepas semua petua dan contoh projek yang dibentangkan.

Apakah gaya hiasan minimalis?

Hidup dengan baik, dengan keselesaan maksimum, tetapi perkara minimum. Pernahkah anda mendengar sesuatu seperti ini? Ini akan menjadi, lebih kurang, cara hidup minimalis.

Malah, konsep ini mula-mula datang daripada reaksi yang dilakukan oleh ramai artis semasa zaman modenis. Mereka tertanya-tanya, terutamanya selepas Perang Besar, jika perkara itu tidak menjadi lebih mudah.

Idea ini memberi inspirasi kepada banyak pergerakan dalam seni bina, reka bentuk dan banyak lagi. Gaya minimalis, sebagai contoh, mencadangkan bahawa semua elemen dalam ruang adalah cantik, tetapi, di atas semua, berfungsi. Biarkan warna dan perhiasan diminimumkan – atau tiada langsung jika tidak diperlukan. Dan ruang itu dioptimumkan, sementara peredaran anda sebebas mungkin.

Mengapa minimalisme di bilik mandi anda?

Bilik air biasanya merupakan bilik terkecil di dalam rumah. Ini kerana anda tidak berniat untuk melakukan banyak perkara di dalamnya.

Walau bagaimanapun, walaupun begitu, adalah menarik untuk memelihara setiap meter persegi kawasannya. Jadi, mana-mana perkakas, salutan atau apa-apa lagi yang dipasang di bahagian dalam anda mesti mempunyai sedikit nilai – jika tidak, ia boleh merosakkan hiasan anda.

Sekarang, adalah perlu untuk mewajarkan mengapa gaya minimalis akan membantu menambah baik ruang bilik mandi. Nah, dengan kurang unsur – dan terutamanya butiran yang boleh mengumpul habuk dan banyak lagi -, persekitaran ini akan kelihatan lebih bersih.

Malah, membersihkannya akan menjadi lebih mudah. Selain itu, persekitaran akan kelihatan lebih besar dan lebih cerah. Oleh itu, kita akan mempunyai perasaan yang agak baik menggunakannya.

Petua untuk mencipta bilik mandi minimalis

Terdapat banyak idea hiasan bagus yang sesuai dengan gaya minimalis reka bentuk dalaman dan seni bina, termasuk untuk bilik mandi dan tandas. Mari kita mulakan dengan bercakap tentang palet warna.

Secara amnya, dalam kes ini, warna terang dan terutamanya warna neutral diguna pakai. Oleh itu, adalah perkara biasa untuk melihat projek persekitaran seperti ini dalam warna kelabu atau hitam dan putih.

Dalam hiasan gaya minimalis ini, sebaik-baiknya, banyak kemasan licin juga digunakan – bukan sahaja untuk kemasan tetapi juga untuk tekstur.

Bahagian atas meja sinki ialah titik fokus yang paling penting, dengan bentuk yang berbeza atau warna yang lebih gelap. Perinciannya ialah, dalam kebanyakan kes, ia hanya berfungsi sebagai sokongan untuk singki – meninggalkan hanya sifon atau rak ringkas terdedah di bawah.

Sebarang kabinet, ceruk atau perabot lain yang difikirkan perlu di dalam bilik hendaklah mempunyai sedikit atau tiada butiran, malah pemegangnya.

Mengenai mereka, apa yang ditunjukkan bukanlah perhiasan – hanya bakul, kotak dan sokongan atau pintu utiliti. Gubahan bunga hidup dialu-alukan. Dan logam, pinggan mangkuk dan bingkai cermin mestilah licin.

Ia masih perlu untuk menyerlahkan dua lagi ciri hiasan minimalis bilik mandi dan tandas. Yang pertama ialah pameran, di tempat strategik tertentu, bahan mentah, dalam natural dan tidak dicat, serta campuran ton atau rawatan lain. Senarai ini termasuk kayu, plat kaca, simen dan banyak lagi. Dan terdapat juga sistem pencahayaan, yang memfokuskan dengan sangat baik, menyerlahkan setiap kawasan berfungsi.

Bagaimana pula, adakah anda akan mengamalkan minimalisme di bilik mandi anda? Jadi, mulakan projek anda sekarang!

Petua hiasan bilik mandi minimalis ini dicipta oleh pasukan Viva Decora .

Leave a Comment