Musim panas: bila dan bagaimana untuk mengekalkan penghawa dingin?

Kerana sekarang musim panas, mungkin sudah tiba masanya untuk melakukan baik pulih penghawa dingin rumah anda. Pernahkah anda berfikir tentang ini? Lihat bagaimana untuk meneruskan.

Penyaman udara tidak lagi dianggap barang mewah, tetapi barang keperluan. Pada bulan-bulan paling panas dalam setahun, hampir mustahil untuk menahan suhu tinggi. 

Oleh itu, penyaman udara bahagian dalam rumah nampaknya telah menjadi isu kualiti hidup. Dan peralatan udara akhirnya, kemudian, menerima fungsi ini menyesuaikan persekitaran rumah yang didiami, menjadikannya lebih menyenangkan sepanjang tahun.

Kini, untuk penghawa dingin berfungsi dengan baik, seefisien mungkin dan tanpa memudaratkan kesihatan orang, ia memerlukan penyelenggaraan.

cara-cara menyelenggara penghawa dingin

Sejukkan diri dengan penghawa dingin yang baik

Dengan persekitaran yang sangat segar, lebih mudah untuk menjalankan semua tugas di dalam rumah. Untuk menyejukkan persekitaran, seseorang boleh menggunakan pelbagai helah seni bina. 

Atau, jika orang itu lebih suka, mereka juga boleh menggunakan teknologi. Kipas – meja, lantai dan siling – sudah biasa bagi keluarga Brazil. Dan selepas pembinaan bangunan pencakar langit yang besar, peralatan udara juga dikenali.

Dengan evolusi beberapa kajian dalam bidang kejuruteraan, keputusan berikut dicapai: peranti udara yang lebih padat dan berkuasa. 

Kini, apa yang anda ada ialah pelbagai model penyaman udara. Ada yang sesuai untuk menyelesaikan isu penyaman udara di persekitaran kediaman. Contohnya ialah Split dan Mini Split – berbeza dari segi jumlah tenaga yang diperlukan untuk menaikkan suhu.

Dan di antara model peranti baharu ini, terdapat yang dianggap sebagai konvensional dan yang mempunyai teknologi “penyongsang”. Jenis pertama hanya mampu menyejukkan persekitaran. Yang kedua menyejukkan dan memanaskan. 

Kedua-duanya bukan sahaja membantu dengan penghawa dingin tetapi juga dengan menapis dan mengekalkan kekotoran dan kuman yang terdapat di udara – melainkan terdapat masalah penyelenggaraan. Berhati-hati.

cara menyelenggara penghawa dingin 2

Penyaman udara memerlukan penyelenggaraan yang berterusan

Malangnya, ramai orang hanya ingat untuk melakukan penyelenggaraan penghawa dingin apabila musim panas. Ini adalah salah sama sekali. 

Jika orang mahu jenis perkakas ini dipasang di rumah mereka bertahan lama dan sentiasa berfungsi dengan kecekapan terbaik, mereka perlu memberi perhatian kepada isu penyelenggaraan pencegahan, pembetulan dan ramalan. Tetapi, secara ringkasnya, semakan ini tidak boleh bertahan lebih lama daripada sebulan atau lima belas hari, bergantung pada keadaan.

cara menyelenggara penghawa dingin 5

Oleh itu, semasa penghawa dingin dimatikan, ia mengumpul bakteria, kulat, hama dan kekotoran lain. 

Jika orang itu menjalankan penyelenggaraan berterusan pada perkakas di rumahnya, dia juga akan memastikan kesejahteraan keluarganya. Ia adalah kepastian untuk mengedarkan udara yang lebih berkualiti kepada semua orang. Jadi, ini adalah tugas yang tidak sepatutnya dilihat sebagai perbelanjaan, tetapi pelaburan.

Dan juga memberi perhatian kepada penapis, panel hadapan, penukar haba, kipas, kabinet dan aksesori. Kegagalan untuk membersihkan bahagian penghawa dingin ini juga boleh membebankan sistem perkakas, mengakibatkan pelbagai masalah teknikal. Ia juga akibat daripada penggunaan elektrik yang lebih besar. Apabila ragu-ragu, adalah baik untuk berunding dengan bantuan teknikal khusus.


cara-cara-menyelenggara-penyaman udara 9

Bagaimana cara membersihkan penghawa dingin dengan betul?

Berkenaan dengan penghawa dingin, perkara yang boleh dilakukan oleh seseorang sendirian di rumah ialah memeriksa sama ada fungsi paling asas perkakas ini berfungsi. 

Jika udara keluar, jika ia berada pada suhu yang ditunjukkan pada panel. Dan sesetengah bahagian sedang atau sedang membuat bunyi yang luar biasa. Juga tidak pernah:

– gunakan penyesuai, sambungan, untuk menyambungkan udara ke rangkaian elektrik; 

– atau menyambung ke rangkaian yang tidak sesuai;

– menjalankan penyelenggaraan tanpa mencabutnya;

– menghalang saluran keluar udara; dan

– hidupkan peranti tanpa penapis.


cara-menjaga-penghawa dingin-7

Secara berkala, pembersihan tetap penapis dan panel hadapan penghawa dingin perlu dilakukan. 

Ini dilakukan dengan bantuan pembersih vakum dan kain yang dilembapkan dengan air dan detergen neutral. Pembersihan lengkap peranti – sebagai tambahan kepada ujian berfungsi untuk memeriksa kemungkinan kerosakan – hanya mengambil masa yang lebih lama dan dengan bantuan profesional.

Sekiranya terdapat bahagian yang longgar atau rosak dalam penghawa dingin, ia mesti dibaiki atau diganti dengan segera. 

Dalam kes ini, perkakas hendaklah hanya dibuka oleh pakar – sebaik-baiknya juruteknik bertauliah jenama perkakas itu sendiri. Sudah tentu, lebih kerap udara digunakan, lebih kerap ia mungkin perlu menjalani semacam baik pulih.

Ini ialah petua asas penyelenggaraan penghawa dingin kami, tetapi jangan lupa untuk melakukan penyelidikan untuk mengetahui perkara yang disyorkan oleh pengilang untuk perkakas yang dipasang di rumah anda. 

Leave a Comment