Petua hebat untuk menjadikan bilik bujang sejuk

Seorang remaja atau dewasa muda berasa lebih memerlukan daripada orang dewasa untuk menyatakan keinginan, impian dan emosi mereka. Dan dia melakukannya melalui pakaian, rambut, solek dan juga hiasan dalaman.  Bilik tidur bujang adalah dunia anda yang berbeza di rumah. Ia adalah ruang peribadinya, di mana dia boleh menjadi siapa dirinya yang sebenarnya, tanpa rasa takut akan penghakiman; di mana anda boleh mula menentukan identiti sebenar anda!

kertas dinding bilik tidur single funky

Maksud bilik tidur untuk remaja

“Apabila saya bersendirian, saya boleh menjadi sesiapa sahaja yang saya mahu. Terdapat dunia lain di dinding bilik tidur saya (…).” – petikan lagu ‘Only you fell it tonight’, band Only Night Only .

Bilik tidur bujang adalah ruang di dalam rumah di mana remaja menghabiskan sebahagian besar masa mereka. Di tapak, mereka mempunyai akses kepada barang-barang mereka, boleh menghubungi media, belajar, berehat, menerima rakan dan banyak lagi. Pemahaman ini di pihak penghias akan diperlukan; mentakrifkan cara mengatur kawasan ini untuk mengekalkan hubungan fizikal, sosial dan emosi yang baik dengan individu ini.

bilik bujang sejuk kelabu

Bagi seorang remaja, bilik tidur mereka adalah tempat berteduh, tempat perlindungan dan juga tempat rujukan mereka di dunia. Sudah tentu, hubungan ini boleh berbeza-beza mengikut keadaan sosial, ekonomi dan psikologi anda. Tetapi, satu perkara yang pasti, walau apa pun, anak muda itu akan menganggap tempat itu sebagai lanjutan dari imaginasi mereka, ingatan mereka dan apa yang mereka mahukan untuk masa depan mereka.

Sekiranya remaja itu tidak mempunyai bilik tunggal, kemungkinan besar dia akan mengalami kekurangan dalam “rasa kepunyaan”. Oleh itu, adalah  penting bahawa ibu bapa mengatur tempat peribadi di dalam rumah. Oleh itu, orang muda akan mempunyai peluang untuk menyesuaikan objek tertentu, untuk mengalami ruang dan, melalui ini, untuk mempunyai tanggapan pertama mereka tentang dunia.

bilik bujang hitam putih yang funky

Evolusi kuarters juvana

Sepanjang beberapa dekad yang lalu, kami telah mengalami beberapa perubahan ketara dalam cara kami berfikir tentang persekitaran rumah – ini termasuk bilik tidur bujang juga. Sebagai permulaan, kawasan peribadi adalah padat; oleh itu, setiap perabot yang dimasukkan ke dalam ruang perlu sangat berfungsi . Dan satu lagi perubahan besar adalah mengenai keperluan untuk menggunakan beberapa teknologi lain.

Pada masa lalu, bilik tidur remaja biasa mempunyai beberapa barang – katil, almari dan kadang-kadang almari pakaian – tiada yang lain. Kini, projek hiasan untuk bilik seperti ini adalah sesuatu yang lebih kompleks untuk dilakukan. Terdapat banyak butiran baru untuk difikirkan. Akhirnya, ensembel itu harus cukup merangsang dan menarik untuk orang muda dapat mempraktikkan aktiviti yang menjadikan kehidupan mereka lebih baik.

Tetapi, seni bina dalaman bilik tunggal adalah lebih kompleks daripada yang dibayangkan. Ia bukan sahaja manifestasi artistik penciptanya, tetapi juga – dan lebih-lebih lagi – penggunanya. Dan ini akan, setiap hari, diubah oleh tindakan anda daripada realiti dunia remaja ini. Itulah sebabnya setiap butiran kecil anda akan menjadi istimewa.

“Orang ramai menduduki ruang dan mereka menjejaskan mereka!”

bilik bujang yang bergaya warna-warna terang

remaja masa kini

Apa yang paling remaja mahukan untuk bilik tidur mereka? Mungkin, arkitek atau pereka harus bertanya kepada dirinya sendiri ” bagaimana untuk menangkap intipati keperibadian anak muda ini “? Bagaimana mereka berkelakuan? Apakah minat anda? Apa yang kamu mahu? Nah, jawapan kepada soalan-soalan ini yang harus membimbing perancangan ruang peribadi ini.

Remaja masa kini mempunyai banyak persamaan dengan remaja dahulu. Dia juga mempunyai suka dan duka, suka dan keinginan, pendapat tentang agama, politik dan ekonomi. Tetapi, sudah tentu, dia berbeza dalam aspek tertentu. Mungkin lebih bergantung kepada media dan dipengaruhi oleh budaya massa. Sebaliknya, lebih ekspresif, berdaya usaha, dan sebagainya!

perak bilik bujang yang bergaya

Trend baharu dalam hiasan bilik bujang yang bergaya

Banyak fakta dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah membuatkan masyarakat menghadapi kehidupan dengan cara yang berbeza. Pasaran pengguna juga telah berubah. Dan semua ini jelas memberi kesan kepada hiasan bilik bujang. Ia telah pun melalui pentas poster artis dan penyanyi, dan sepanduk pasukan bola sepak. 

Untuk kecenderungan hippie, tentera dan disko. Dan tema safari, bunga, kotak-kotak dan banyak lagi. Dan pada masa ini? Apakah trend itu?

bilik single funky berwarna-warni

Idea inspirasi untuk bilik tidur pinggul

Nah, idea remaja hari ini adalah untuk menjadi ‘cool’ yang mungkin. Dan apakah itu? Ia benar-benar tidak selaras dengan rasa yang biasa, yang paling jelas popular. Dan idea ini dipandang serius sehingga mencapai hiasan bilik tidur anda. 

Jadi untuk bilik bujang yang funky , mereka akan mahu menggunakan perabot yang sangat diperibadikan, serta upholsteri dan perhiasan yang membantu menegaskan siapa mereka sebenarnya.

bilik single funky industri

Imej yang dibentangkan dalam teks ini membuktikan bahawa apabila item itu adalah reka bentuk kontemporari untuk bilik bujang yang bergaya , apa-apa sahaja – atau hampir apa-apa sekurang-kurangnya. Untuk dinding, fabrik, pelekat, eternit, MDF, grafit, tekstur simen terbakar dan banyak lagi. 

bilik single neon yang bergaya

Bagi carta warna pula, ton asas, hitam dan putih, putih-putih dan neon. Untuk perabot, kepingan baru dan lama, dalam bahan sintetik atau semula jadi, tidak mengapa.

melayari bilik tidur bujang yang sejuk

Terdapat contoh bilik bujang yang bagus untuk remaja di internet. Persekitaran dengan hiasan yang diilhamkan oleh gerai surat khabar dan watak filem. Dengan suasana yang mengingatkan persekitaran semula jadi atau kawasan bandar. 

bilik single muzikal

Bilik dengan “jejak kaki” lebih banyak pantai, luar bandar atau bandar. Dalam gaya industri, Scandinavia, berteknologi tinggi, tropika atau lain-lain. Dan persekitaran yang menekankan hobi tertentu – seperti muzik atau permainan. 

Jadi, sekarang setelah anda mengetahui lebih lanjut tentang hiasan bilik single yang menarik , pilih yang paling sesuai dengan anda dan mulakan projek anda dengan segera!

Petua menghias untuk bilik bujang yang bergaya ini dicipta oleh pasukan Viva Decora .

Leave a Comment