Petua memilih langsir untuk setiap bilik di dalam rumah

Rumah kami bukan sekadar tempat tinggal, tetapi tempat berlindung untuk memulihkan tenaga selepas seharian beraktiviti. 

Persekitaran anda perlu menarik, tetapi juga selesa, dengan suhu dan pencahayaan yang terkawal untuk memastikan suasana menyenangkan. Dan langsir adalah contoh elemen hiasan yang membantu dalam hal ini. Dalam teks berikut, lihat petua tentang cara memilih langsir untuk rumah.

Projek oleh Sesso & Dalanezi Arquitetura+Design

Butiran yang mempengaruhi apabila memilih langsir

1 – Jahitan dan perhiasan

Terdapat beberapa model langsir yang berbeza. Walaupun diperbuat daripada kain, ia boleh kelihatan berbeza bergantung pada cara ia dipotong dan dijahit, serta butiran hiasan kecil lain yang ditambahkan pada reka bentuk mereka. 

Pada asasnya, secara amnya, tirai mudah dibahagikan kepada dua bahagian. Yang lebih rumit masih menampilkan langsir atau selendang sisi, tali tambatan, pemegang tengah, urat saphenous atau bandô. 

Potongan yang kurang bergoyang, dengan lipatan lembut, kelihatan hebat dalam persekitaran bilik tidur – malah boleh digabungkan dengan bidai seperti tirai roller. 

Mereka yang mempunyai lebih banyak lipatan dan butiran hiasan, seperti pinggiran dan ruffles, sebagai contoh, sudah lebih masuk akal untuk hiasan ruang tamu. Dan kita masih boleh menyebut langsir berpanel, berjalan di atas rel, boleh berfungsi dengan baik untuk ruang makan.

Ruang tamu, bilik tidur dewasa dan bujang atau bilik belajar boleh dipasang dengan langsir yang lebih panjang. Tirai separuh ketinggian digunakan secara meluas di bilik kanak-kanak. Dan langsir ketinggian yang lebih rendah, seperti bandot, boleh memberikan privasi dan menghiasi bukaan dapur dan bilik air. Dalam kes tertentu, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menambah pasak, hiasan tengah, haluan, pasak, loket dan banyak lagi pada hiasan tingkap anda.


2 – Fabrik

Tirai fabrik dibezakan oleh ketebalan fabriknya dan penutupan gentiannya. Semakin nipis lapisannya dan semakin terbuka jahitannya, langsir menjadi lebih terang dan boleh menjadi lebih keriting. 

Tirai fabrik dengan lapisan yang lebih tebal dan tompok yang lebih ketat menjadikan persekitaran lebih terpencil, lebih baik menghalang laluan angin dan cahaya matahari, sesuai untuk musim sejuk.

Pilihan fabrik untuk langsir adalah: voil, baldu, sutera, satin, linen, serge, richelieu dan shantung.

Sudah tentu ia akan menjadi agak rumit untuk menukar setiap tiga atau enam bulan semua langsir di dalam rumah. Jadi, adalah perlu untuk mengkaji model yang boleh sesuai untuk kedua-dua fasa sejuk dan panas tahun ini. Persekitaran ruang tamu dan bilik tidur memerlukan lebih perhatian. 

Di tempat ini, anda boleh menggunakan langsir berbilang lapisan. Satu idea ialah memasang bahagian fabrik ringan, seperti voil, digabungkan dengan bahagian pemadaman – mengurangkan laluan sejuk dan haba.bagaimana untuk memilih langsir voil

3 – Warna dan tekstur semasa memilih langsir

Penghias dalaman hari ini berpendapat bahawa adalah satu kesilapan untuk menentukan hiasan yang sesuai untuk wanita atau lelaki. Walau bagaimanapun, sesetengah persekitaran yang dihias mempunyai ciri feminin dan yang lain maskulin.

persekitaran perempuan

Langsir dalam fabrik yang lebih ringan seperti kapas sebati dengan hiasan feminin. Kemasan dalam ruffles, reben, sulaman, pinggir dan banyak lagi, selain renda dan kilauan, ia juga sesuai dalam kes ini. 

Bagi potongan, kami mencadangkan kepingan dengan beberapa potongan dan lapisan, terkumpul dengan baik, dengan tirai dan urat saphenous. Bagi warna dan cetakan, merah jambu muda, kuning air, kelabu muda, bunga dan geometri.

Dalam kes tertentu, penghias mencadangkan penggunaan langsir dalam linen atau sutera, untuk persekitaran yang mewah, dan dalam jerami atau manik, untuk persekitaran yang ringkas. 

Langsir yang paling berkerut mungkin paling sesuai untuk persekitaran wanita – seperti dalam lipatan Amerika. Adalah idea yang baik untuk menggunakan jalur pelbagai gaya – seperti jenis empayar, contohnya – dan memangkas untuk mengikat fabrik pada rel.

persekitaran lelaki

Langsir denim, kanvas, kapas mentah, jut dan fabrik desa lain, secara umum, sesuai dengan hiasan lelaki. Hiasan pada pokok anggur, kulit atau fabrik lain yang lebih tebal, selain daripada stud logam, juga sesuai dalam kes ini. 

Bagi potongan, kami mencadangkan kepingan dengan garisan yang lebih lurus dan sistem jenis pembukaan, pengatup, panel atau skrin. Bagi warna dan cetakan pula, biru nila, hijau tentera, berjalur dan berkotak-kotak.

Dalam kes tertentu, penghias mencadangkan penggunaan langsir dengan bahagian dalam kulit, suede, nappa, vinil, bahagian dalam kayu, plastik dan banyak lagi. 

Langsir yang paling sedikit bergolak mungkin lebih sesuai untuk persekitaran lelaki. Adalah idea yang baik untuk menggunakan cleat dan cincin sebagai sentuhan kemasan untuk mengikat fabrik pada rod – yang boleh dalam warna seperti loyang keemasan.

bagaimana untuk memilih langsir moden
bagaimana untuk memilih langsir mudah

Okay, sekarang pilih saja langsir yang sesuai dengan citarasa dan gaya rumah anda! 

Petua menghias ini dicipta oleh pasukan Viva Decora .

Leave a Comment