Pilihan warna untuk bilik perempuan [melebihi merah jambu]

Tidak henti-henti membahaskan beberapa isu untuk mengubah idea yang masih terpahat dalam fikiran orang ramai. Adakah ini benar-benar bermakna bahawa setiap kanak-kanak perlu mempunyai ruang peribadi mereka dihias mengikut corak yang telah ditetapkan, seperti buku kecil? 

Tetapi tidak ada peraturan yang ditetapkan dalam hiasan. Jadi mengapa ada orang yang menegaskan bahawa bilik tidur seorang gadis perlu berwarna merah jambu sedangkan terdapat pilihan lain?

Apakah pengaruh warna pada hiasan?

Mengapa kita mengatakan bahawa kita lebih suka melihat satu landskap berbanding yang lain? Atau memakai satu pakaian berbanding pakaian yang lain? Nah, sebahagiannya ini ada kaitan dengan kombinasi warna yang ada pada perkara ini. 

Cara kita melihat dunia juga mempengaruhi mood baik dan kesihatan kita. Itulah sebabnya sangat penting untuk kita merancang warna yang akan digunakan dalam hiasan rumah kita. 

Bergantung pada gabungan ton yang dipilih, kami melihat persekitaran sebagai lebih selesa, tenang atau meriah serta dengan suasana dan tenaga yang lebih baik. 

Dalam kes persekitaran kanak-kanak, kesan ini boleh menjadi lebih besar. Adakah warna itu mempunyai keupayaan untuk mengubah tingkah laku kanak-kanak.

Oleh itu, lebih kuat dan lebih hangat nada hiasan, lebih banyak mereka akan gelisah. Tetapi jika warna lembut, peluang untuk mereka menjadi lebih tenang, iaitu, perlahan adalah lebih besar. 

Persoalan yang tinggal ialah: apakah yang sesuai untuk bilik anak lelaki atau anak perempuan anda? Apakah yang akan membantu menyesuaikan tingkah laku kanak-kanak ini menjadi lebih baik? Dan, di atas semua, apa yang paling menggembirakan anda?


bilik perempuan biru

Mengapa merah jambu menjadi warna nombor 1 untuk hiasan bilik tidur perempuan?

Adakah anda tahu bagaimana untuk menjawab soalan ini? Mari bertaruh tidak. Prasangka ini, bahawa merah jambu hanya untuk kanak-kanak perempuan dan biru untuk kanak-kanak lelaki, telah tertanam dalam budaya kita sejak sekian lama sehingga kita tidak tahu lagi dari mana asalnya. Apa yang kita tahu kebanyakan hiasan bilik tidur perempuan adalah dalam warna itu.

Malah, persekitaran yang dicat dalam warna merah jambu kelihatan sangat selesa, halus dan lembut untuk dilihat. Dan, banyak kali, simbol warna ini berkaitan dengan cinta, kelembutan dan kasih sayang. 

Ini adalah ciri-ciri yang kebanyakan orang percaya mesti ada atau rasai wanita. Dan ini adalah sebahagian daripada justifikasi mengapa menggunakan merah jambu dalam persekitaran hiasan feminin.

bilik perempuan hijau

Kini, kesilapan terbesar yang boleh kita lakukan ialah mempercayai bahawa semua orang adalah sama, mengikut jantina yang mereka dakwa milik. Ramai kanak-kanak tidak dapat memberitahu apa yang mereka suka, perlukan atau perlukan. 

Oleh itu, pentingnya penghias dan ibu bapa bercakap dengan mereka dan cuba memahami apa yang akan memberi manfaat kepada kesihatan mereka atau apa yang akan membuatkan mereka lebih gembira – sama ada persekitaran berwarna merah jambu atau warna lain.

bilik perempuan hijau dan merah

Apakah pilihan warna lain untuk hiasan bilik tidur perempuan?

Contoh dalam siaran ini menunjukkan tiga kemungkinan berbeza untuk menghias bilik perempuan. 

  • Biru – ya, biru – adalah warna yang sangat baik untuk menenangkan anak anda, mengosongkan fikiran anda, membantu tidur anda dan memberi inspirasi kepada pemikiran yang baik.
  • Terdapat juga lavender, warna yang sangat menggalakkan yang boleh meningkatkan harga diri anda. 
  • Akhir sekali, hijau, yang akan membantu kesihatan anda, memberikan anda perasaan kesejahteraan fizikal dan emosi, dan membenarkan perkembangan bakat dan pertumbuhan peribadi anda.

Untuk memecahkan sedikit kesejukan dan kebosanan pemandangan, kita boleh bekerja, dalam hiasan yang sama ini, pada pelbagai tahap keamatan warna – daripada yang paling lemah kepada yang paling kuat. Dan masih menarik untuk menandai sudut tertentu bilik dengan warna hangat, seperti kuning dan merah. Jingga adalah pilihan yang bagus untuk ini, warna yang sangat bersemangat yang menggalakkan keyakinan diri dan perasaan selamat dalam diri kanak-kanak. 

Apa pendapat anda tentang idea ini? Dapatkan lebih banyak inspirasi daripada imej dalam siaran ini.bilik perempuan bersih

Petua tentang cara menghias bilik perempuan ini dicipta oleh pasukan Viva Decora .

Leave a Comment