Pintu kaca: model yang cantik dan moden untuk rumah anda

Kaca adalah salah satu bahan yang paling lama digunakan dalam pembinaan awam, tahukah anda? Ia dicipta kira-kira 7,000 tahun SM, oleh orang Phoenicia. 

Pada masa itu, mereka memahami bahawa pasir gunung berapi, garam dan haba membentuk bahan baru. Dan “resipi” ini telah mengalami perubahan selama bertahun-tahun dan kini ada, menjadi sebahagian daripada rumah kami. Pintu kaca , sebagai contoh, bagaimana untuk digunakan dalam projek rumah? 

Projek oleh Jeito de Casa – Majalah Viva Decora dan Majalah Viva Decora

Model pintu kaca yang digunakan dalam projek seni bina kediaman

Sebelum kami memberitahu anda tentang model pintu kaca yang paling banyak digunakan dalam seni bina, kami mesti mengulas mengenai model kaca yang digunakan dalam kepingan ini. 

Ini kerana ini berkaitan sepenuhnya dengan keputusan model pintu mana yang hendak dibeli di kedai. Sebagai contoh, secara eksklusif untuk pintu, kepingan kaca dengan ketebalan sekurang-kurangnya 8 mm adalah sesuai.

Di dalam bingkai kayu adalah kebiasaan untuk menggunakan kaca biasa. Tetapi, di dalam bingkai aluminium atau PVC, kedua-dua kaca biasa dan kaca terbaja boleh digunakan. Walau bagaimanapun, terdapat bingkai yang lebih terperinci, sudah tentu, sesuai untuk menahan kesan angin pada ketinggian yang hebat – seperti pintu balkoni. Oleh itu, dalam kes ini, lebih baik menggunakan kaca berlamina, yang lebih tahan – seperti cermin depan kereta.

Akhir sekali, terdapat kaca terbaja, yang boleh dipotong beberapa kali dan sesuai untuk pintu luar serta pintu bilik mandi. Kaca “Anti-vandalisme”, hasil teknologi khas dan mampu menahan kesan kuat. 

Wayar, sandblasted, bergalur dan bercetak skrin, sesuai untuk kepingan hiasan. Dan jenis berganda, terlindung, dengan perlindungan haba dan akustik yang tiada tandingan, sesuai untuk fasad.

Semua cermin mata ini boleh dipasang di pintu yang berbeza di rumah anda. Bergantung pada keperluan tempatan, seseorang memilih bukan sahaja tingkap tertentu, tetapi pintu tertentu. 

Hampir semua yang anda akan dapati di pasaran mempunyai struktur kira-kira 2.10 m tinggi dan 80 cm lebar. Tetapi sudah tentu ada yang mempunyai ukuran lain – seperti pintu gerai pancuran, 1.90 m kali 80 cm.

Pintu kaca dapur

Dan apakah jenis pintu kaca yang boleh anda miliki di dalam rumah?

  • Membuka pintu;
  • pintu gelangsar;
  • Pintu berputar;
  • pintu lipat;
  • Pintu kaunter; dan
  • Pintu dengan lukisan.

balkoni pintu kaca

Tempat di mana pintu kaca biasanya dipasang di dalam rumah

Pintu kaca berbeza daripada pintu kayu pepejal, contohnya. Jelas sekali ia adalah telus atau lut sinar dan akan menawarkan kurang privasi kepada penduduk. 

Walau bagaimanapun, mereka mesti menjadikan persekitaran dalaman rumah di mana ia dipasang menjadi lebih terang. Dan mengambil kesempatan daripada cahaya semula jadi adalah salah satu perkara yang paling diperlukan untuk membimbing Seni Bina Kontemporari.

Perkara lain yang digemari oleh pereka tentang model pintu ini ialah mereka juga menggalakkan integrasi yang lebih baik antara ruang dalaman dan luaran rumah. 

Oleh itu, adalah perkara biasa untuk melihat, dalam projek semasa, lebih banyak struktur pintu dan tingkap membentuk panel kaca besar, menyepadukan bilik yang dihias dan bilik yang dihiasi dengan taman.

pintu kaca bilik

Pintu kaca dengan beberapa artikulasi pada rel boleh dibuka dengan mudah, menjadikan persekitaran padat lebih besar. 

Atau malah persekitaran bersepadu itu boleh berkongsi pencahayaan dan dibahagikan apabila perlu, mengikut situasi. Apatah lagi, terima kasih kepada teknologi hari ini, terdapat apa yang dipanggil cermin mata pintar, yang benar-benar legap melalui tenaga elektrik.

Di rumah anda, anda boleh mempunyai pintu kaca dari ruang tamu ke balkoni. Pintu kaca antara dapur dan dobi. Menutup kotak mandi. Mengasingkan pejabat rumah atau ruang makan dari ruang tamu. 

Membuat resepsi di lobi. Menjadi sebahagian daripada struktur yang melibatkan taman musim sejuk atau bahkan pagar halaman. Ia sama seperti contoh yang ditunjukkan dalam imej dalam teks ini.

seni bina pintu kaca

Lebih Banyak Kegunaan Pintu Kaca dalam Seni Bina dan Hiasan Dalaman

Kini, jelas bahawa bahan kaca boleh berada di tempat lain seni bina dan hiasan rumah anda. Mungkin pada pintu yang menutup kabinet dapur atau almari pakaian bilik tidur anda. 

Pintu kaca dalam kabinet bilik mandi – kabinet di bawah bahagian atas singki. Pintu dalam bentuk skrin pada titik strategik dalam senario. Dan jangan lupa tentang cermin, kerana terdapat kaca dalam komposisi anda juga.

Terdapat banyak pilihan, cuma pilih yang paling sesuai dengan hiasan rumah anda!

Petua hiasan pintu kaca ini dicipta oleh pasukan Viva Decora .

Leave a Comment