Rahsia dan peningkatan cermin dalam hiasan rumah

Cermin boleh mencipta kesan visual yang cantik dan juga mengubah tenaga hiasan. Lihat cara menggunakan cermin dalam hiasan rumah anda. 

Menghias rumah adalah satu aktiviti yang memerlukan kita memberi perhatian sepenuhnya kepada butiran terkecil. Semua yang dipilih untuk gubahan dan pemperibadian mesti mempunyai hubungan langsung dengan cara kita melihat persekitaran yang didiami pada akhirnya. 

Cermin, sebagai contoh, akan mempunyai keupayaan untuk menyebabkan kesan visual yang indah. Walau bagaimanapun, kesan ini perlu dikawal jika kita ingin mencapai hasil yang diharapkan.

Dalam teks berikut, kita akan bercakap sedikit tentang cara cermin berfungsi dalam hiasan, menyampaikan petua dan contoh yang akan memastikan projek yang berjaya untuk rumah anda. Pastikan anda menyemaknya.

cermin dalam hiasan

 

Pilihan cermin untuk hiasan dalaman

Sebelum mengulas tentang cara menggunakan cermin dalam hiasan dalaman, kita perlu ingat pilihan untuk bahagian dalam bahan ini yang kita benar-benar ada di pasaran. 

Jika kita mencari kedai, kita akan menemui beberapa model berbeza dengan ciri reka bentuk yang unik. Ia dipanggil ‘cermin hiasan’, tepat kerana ia direka untuk dimasukkan dalam cadangan untuk menyesuaikan persekitaran.

Jenis cermin hiasan yang paling biasa ialah cermin rata, persegi atau segi empat tepat dengan bingkai kayu yang licin. Terdapat juga cermin bisote, tanpa bingkai dan dengan plat cermin dengan kemasan serong di tepi. 

Kemudian, cermin rococo dan Venetian yang lebih rumit; cermin berkotak-kotak, dibahagikan kepada bahagian; dan cermin bulat atau bujur, yang agak panas dalam fesyen rumah semasa.

cermin dalam hiasan dewan

 

Satu lagi cermin alternatif untuk hiasan dalaman adalah dengan plat rata dengan tepi bermuka. Cadar ini dijual dalam rakaman besar untuk berfungsi sebagai salutan permukaan di dalam dan di luar rumah. 

Ia boleh didapati dalam warna yang berbeza, seperti perak dan gangsa tradisional, serta sandblasted; dan merupakan sumber yang sangat baik untuk hiasan minimalis dalam gaya yang bersih dan canggih .

cermin di hiasan ruang tamu

Menyalahgunakan kesan visual cermin dalam hiasan

Ya, cermin adalah kepingan yang boleh menyumbang secara positif kepada hiasan dalaman. Tetapi kuasanya sangat kuat sehingga ia perlu dikaji dengan sangat baik dan, kadang-kadang, malah dikawal. 

Dalam erti kata lain, ia tidak boleh dilihat sebagai objek hiasan yang ringkas, kerana kesan visual yang boleh dicetuskan olehnya mesti mempunyai kesan yang ketara terhadap keselesaan bilik yang sedang diusahakan.

Cermin boleh, sebagai contoh, menjadikan bilik kelihatan lebih besar dan lebih terang. Mereka boleh membantu mencipta lebih mendalam dalam bahagian hiasan tertentu. Mereka juga boleh membantu menyembunyikan struktur seni bina tertentu. 

Dan, akhirnya, lantunkan dan perbanyakkan imej, memberikan sentuhan pergerakan dan perspektif tertentu kepada komposisi.

cermin dalam hiasan dapur

 

Tidak syak lagi, ia adalah sangat menyeronokkan untuk bekerja dengan cermin dalam hiasan dalaman. Dan kita pastinya tidak boleh melupakan unsur berkilat yang juga berfungsi sebagai cermin, menyumbang kepada sejumlah kesan visual pada persekitaran. 

Senarai ini termasuk faucet dan pancuran mandian; tapak dan kubah luminair; peti sejuk dan kotak dapur, antara peralatan lain; dan kaki kerusi dan lebih banyak perabot.

 

Mengharmonikan dalaman melalui cermin 

Bagi profesional yang pakar dalam penyelarasan dalaman, cermin dianggap sebagai azimat bertuah. 

Adakah mereka mungkin akan dapat mengalihkan atau menarik tenaga tertentu, menyumbang kepada ruang yang didiami lebih sihat. Sebagai contoh, mereka boleh melantunkan pancaran cahaya ke sudut gelap rumah. Mainkan juga imej tercermin landskap luar yang indah ke dalam bilik.

Kini, cermin juga boleh memantulkan cahaya berlebihan ke dalam bilik. Menyebabkan silau visual – terutamanya apabila berhadapan antara satu sama lain. 

Membuat orang berasa diawasi dan tanpa privasi, atau berasa sedih melihat imej diri mereka terputus – dalam cermin modular, sebagai contoh. Pendek kata, adalah perlu untuk mengkaji kesan cermin di bahagian dalam untuk mengelakkan kesilapan.

 

Di mana dan bagaimana menggunakan cermin dalam hiasan rumah

Kita boleh menggunakan cermin dalam pelbagai cara dalam hiasan rumah. Hanya di sini dalam teks ini kita sudah boleh menyemak beberapa contoh yang menakjubkan. Kami memerhatikan penggunaan cermin dalam kepingan hiasan kecil. 

Kami juga melihat plat cermin besar yang melapisi kawasan besar dinding dan bahagian perabot – termasuk almari pakaian, meja kopi dan rak – terutamanya dengan tujuan untuk meluaskan hampir kawasan tertentu di rumah.

 

Tetapi cermin boleh melakukan lebih banyak lagi untuk hiasan daripada yang kita boleh bayangkan.

Adalah menarik untuk meletakkan cermin di sebelah tingkap atau pintu yang tidak sejajar untuk membetulkan simetri persekitaran – cadangan pertama. 

Kita juga boleh meletakkan cermin di dinding bertentangan dengan katil atau meja kerja supaya kita dapat memerhatikan sesiapa sahaja yang masuk ke dalam bilik. Atau letakkan cermin di dinding bertentangan dengan sofa supaya kita dapat melihat pemandangan indah dunia sekarang di luar tingkap di belakang.

Cermin dalam hiasan juga boleh berfungsi sebagai aksesori, membantu melengkapkan fungsi bilik atau sudut rumah khas. Ini adalah kes cermin yang diletakkan di atas sinki bilik mandi dan juga di atas meja solek. 

Dan adakah anda tahu mengapa cermin di sebelah meja makan atau di belakang dapur? Untuk mendarabkan imej di hadapan dan menjadikannya kelihatan seperti terdapat dua kali lebih banyak untuk keluarga.


 

Akhir sekali, kita mesti bercakap tentang strategi yang digunakan oleh beberapa penghias menggunakan cermin untuk menyerlahkan kawasan penting projek mereka. 

Ini berlaku, sebagai contoh, apabila jalur cermin diletakkan di sebelah kepala katil, di dalam bilik tidur, atau panel TV, di ruang tamu. Tetapi terutamanya, dalam kes ini, adalah lebih penting untuk memberi perhatian kepada kesan visual, terutamanya dalam kemungkinan “persaingan” dengan elemen cermin lain.

 

Cermin adalah cantik dan serba boleh, gunakannya di rumah juga dan dapatkan kesan yang menakjubkan ini!

Petua untuk cermin dalam hiasan rumah ini dicipta oleh pasukan Viva Decora .

Leave a Comment