Rak TV: ciri-ciri model moden

Selepas set televisyen meningkatkan teknologinya, rak tiba dengan segala-galanya untuk mengubah bahagian dalam rumah. 

Persekitaran seperti ruang tamu kini mempunyai kehadiran hebat perabot ini sebagai protagonis hiasan – selalunya menjadi titik fokus utama senario ini. Tidak hairanlah kita melihat begitu banyak model untuk dijual di kedai hari ini.

Dalam teks ini, kita akan melihat bagaimana rak TV moden direka bentuk. Apakah butiran yang paling berbeza yang boleh kita kenal pasti dalam kepingan ini. Adakah mereka benar-benar sesuai dengan trend hiasan kontemporari? Semak di bawah.

Projek oleh Sesso & Dalanezi Arquitetura+Design

#1 Rak TV dan set panel

Rak sahaja adalah sokongan yang baik untuk set TV. Tetapi, memandangkan televisyen hari ini menampilkan kotak yang lebih nipis, kami boleh mempertimbangkan untuk meletakkannya lebih tinggi berbanding lantai untuk melihat skrin anda dengan lebih baik – antara 1.15 m dan 1.30. Dan kerana rak moden biasanya antara 45 dan 70 tinggi, sekeping lain diperlukan untuk menyokong TV, panel.

Rak dwi dan panel tidak semestinya sepadan dengan warna dan tekstur. Walau bagaimanapun, adalah penting bahawa kedua-dua bahagian mengikut bahasa estetik yang sama dan, apabila diletakkan berdekatan, ia boleh masuk akal bersama. Malah menarik untuk melihat bagaimana perkadaran dan garisannya – lebih mendatar atau menegak – mengimbangi komposisi dan membawa lebih keharmonian kepada persekitaran yang dihias secara keseluruhan.

Perlu diingat bahawa panel besar ini tidak perlu menutup seluruh dinding di belakang rak, dari pangkal bahagian atasnya ke siling. Walau bagaimanapun, adalah penting bahawa bingkai anda lebih besar daripada saiz televisyen itu sendiri – kira-kira 35 cm lebih pada setiap sisi skrin, yang boleh ditanda atau bingkai bertanda, ukiran, cermin dan banyak lagi. Dan tahap pemasangan TV yang ideal, seperti yang kami nyatakan sebelum ini, adalah yang akan membimbing titik pemasangan panel yang betul.

Luiza Altman Bomchakier

#2 Sambungan dan ketelusan pada rak TV

Rak bukan sekadar menyokong TV di dalam bilik berhias. Ia juga boleh berfungsi sebagai item pengisi untuk kawasan kosong, mungkin mengimbangi berat visual sofa di sebelah bertentangan, sebagai contoh. 

Adalah penting bahawa ukuran anda serasi dengan persekitaran, selaras dengan pelan susun atur. Tetapi bagaimana jika sekeping yang anda sudah ada di rumah terlalu pendek atau terlalu pendek, adakah penyelesaiannya? Ya, berikut adalah dua hipotesis:

  • Jika kami memerlukan rak itu lebih panjang, kami boleh menyediakan sambungan padanya, termasuk menambah lebih banyak fungsi pada perabot.
  • Idea lain ialah menukar ketinggian kepingan dengan menambah bingkai kaca. Tetapi mengapa kaca? Untuk memastikan kecerahan set – seperti yang anda lihat dalam salah satu contoh imej yang dibentangkan di bawah.


#3 Pelbagai rak dan pintu

Rak moden bukan sahaja berbeza di luar, tetapi di dalam juga. Mereka boleh direka bentuk untuk mempunyai subbahagian yang berbeza mengikut keperluan pengguna. 

Dan ada kemungkinan ini mengubah suai reka bentuk perabot dari luar. Tetapi sisi positifnya ialah kita boleh menggunakan ini dengan tepat untuk mencipta butiran yang sangat menarik dalam bahagian, seperti perubahan garisan, rongga, tekstur dan banyak lagi.

Tetapi apakah yang mentakrifkan subbahagian ini? Ia hanya apa yang akan disimpan di dalam rak. Jika ia akan digunakan sama ada sebagai kaki TV atau bersama-sama dengan panel TV, kemungkinan besar ia memerlukan ceruk ketinggian dan kedalaman untuk meletakkan peranti media seperti DVD. Tetapi rak boleh digunakan di dewan masuk, balkoni, ruang makan dan persekitaran lain juga, dengan kegunaan yang berbeza-beza dan subbahagian yang berbeza.

rak TV berwarna
rak TV kayu

#4 Rak TV di bahagian bilik

Rak juga boleh diletakkan dalam kedudukan strategik dalam susun atur dengan tujuan untuk mengehadkan zon berfungsi atau mengasingkan persekitaran bersepadu. 

Seperti yang dapat kita lihat daripada contoh di bawah, adalah penting untuk berfikir dengan lebih baik tentang bagaimana televisyen akan kelihatan dalam situasi seperti ini. Dan peranti itu boleh digantung dari panel pembahagi atau bahkan dari tiub sokongan. 

Tetapi kami tidak boleh menyelesaikan siaran ini tanpa mengulas tentang kes rak panel yang, dalam lanjutan mereka, akhirnya menjadi sebahagian daripada kaunter pulau di dapur. Strategi reka bentuk ini membantu meningkatkan integrasi antara persekitaran dan menjadikan ruang ini kelihatan lebih luas.

rak TV pusing
rak TV koyak

Dan di rumah anda, yang manakah antara model rak ini lebih baik? Jea pilih? Beritahu kami dalam ulasan, kami ingin tahu!

Petua menghias ini dicipta oleh pasukan Viva Decora .

Leave a Comment