Satu ruang, beberapa persekitaran

Trend rumah dengan persekitaran adalah di sini untuk kekal. Persekitaran yang  sama memegang beberapa fungsi , seperti studio dan ruang makan dan ruang tamu, contohnya. Oleh itu, keraguan timbul: apakah yang boleh dilakukan dan apakah pilihan sedia ada untuk mengehadkan ruang tanpa kehilangan kawasan, pengudaraan, perasaan amplitud dan kilauan? 

Di dalam bilik, pilihan untuk mengehadkan persekitaran adalah pelbagai. “Jika tiada dinding, anda boleh menggunakan permaidani, bangku , lampu, plaster di siling, rak, sofa dan papan sisi. Bangku – bangku mengehadkan dan menyepadukan, serta papan sisi di belakang sofa, yang masih berfungsi dua fungsi: untuk menerima objek hiasan dan juga untuk menyokong makan malam untuk menerima rakan . Sofa, jika digunakan bersendirian, hanya memisahkan. Hiasan kepala yang panjang dan sempit dengan tumbuh-tumbuhan dan pencahayaan tersembunyi juga berguna dalam kes ini, “kata pereka dalaman Caroline Coraiola.

Walaupun cadangan itu adalah untuk menyatukan ruang, adalah perlu untuk menyempadankannya. Untuk ini, pencahayaan adalah penting. “Semasa di dalam bilik TV, cahaya perlu lembut dan meresap, di ruang makan pencahayaan harus tertumpu pada meja dengan candelier atau loket”, jelasnya. Permaidani juga sangat bernilai untuk menyektorkan persekitaran, dengan kelebihan daripada tidak mengehadkan peredaran.

Apabila dapur disepadukan ke ruang tamu, pereka bentuk menunjukkan penggunaan lantai yang berbeza untuk setiap persekitaran. “Sebuah kaunter menyajikan hidangan juga memisahkan, dengan cara yang sama seperti ia menyatukan, kerana ia berfungsi untuk rakan-rakan untuk menyokong satu sama lain semasa tukang masak pada masa itu memasak. Lampu loket di kaunter membantu dalam sektorisasi dan menjamin daya tarikan tambahan kepada hiasan. Pintu gelangsar yang besar adalah menarik, kerana ia membolehkan dapur disembunyikan atau ditunjukkan, bila-bila masa anda mahu”, tambahnya.

Dalam kes studio, yang mengintegrasikan semua persekitaran, kecuali bilik mandi, tipnya ialah bertaruh pada rak, panel dan skrin. “Rak kosong adalah pilihan terbaik, kerana ia berfungsi untuk kedua-dua bilik tidur dan ruang tamu, menjimatkan ruang dengan fungsi dan memastikan privasi persekitaran intim. Versi dengan rak pusing yang dipasang menawarkan akses televisyen di kedua-dua kawasan. Panel dan skrin pula sebahagiannya terpisah”, jelasnya.

Tidak kira saiz bilik, mengekalkan gaya hiasan yang sama di seluruh kawasan memastikan keseimbangan . “Yang ideal adalah untuk bertaruh pada ciri-ciri yang menghiasi, memisahkan dan pada masa yang sama mengintegrasikan, tanpa membazir ruang, membenarkan kemasukan cahaya dan pengudaraan dan bertindak dengan fungsi”, akhir beliau. 

Foto: Virgínia Vargas dan Houzz

 

Leave a Comment