SENARAI | Reka bentuk kerusi berlengan yang menambah nilai pada hiasan

Saya tidak tahu tentang anda, tetapi saya jatuh cinta apabila saya memasuki persekitaran atau bahkan apabila saya melihat kerusi berlengan reka bentuk, ikonik, penuh dengan konsep , dalam majalah, salah satu yang memberi impak pada pandangan pertama.

Dan tidak ada cara untuk menolak, ia boleh menjadi sudut yang membosankan, hanya letakkan kerusi berlengan berjenama untuk mengubah ruang dan mengelakkan semua mata. Dengan itu dalam fikiran, kita telah menyenaraikan kerusi-kerusi reka bentuk yang akan memberikan yang untuk hiasan anda dan masih menunjukkan bahawa anda super ditala dengan dunia reka bentuk dalam hiasan.

 7 kerusi berlengan berjenama yang tidak boleh hilang dalam hiasan

Lihat sahaja pilihan yang telah kami buat untuk reka bentuk kerusi berlengan yang menggembirakan dalam mana-mana persekitaran!

1. Barcelona | Ludwig Mies van der Rohe dan Lilly Reich

Pasti anda telah pun menemui kerusi berlengan reka bentuk klasik ini , sebuah Barcelona. Potongan pertama dicipta pada tahun 1929, terutamanya untuk Raja dan Ratu Sepanyol, oleh arkitek Ludwig Mies van der Rohe dan pereka moden Lilly Reich. Penciptaan kerusi berlengan Barcelona itu begitu berjaya sehingga ia kemudiannya berhak untuk mencipta koleksi lengkap yang merangkumi sedutan, meja dan sofa.

kerusi berlengan reka bentuk barcelona

2. Telur | Arne Jacobsen

The kerusi Egg ikonik , yang direka oleh pereka Denmark dan arkitek Arne Jacobsen, dinamakan selepas bentuk melengkung yang menyerupai telur.

reka bentuk kerusi berlengan telur

Model ini dicipta pada tahun 1958 terutamanya untuk mengarang perabot Hotel Royal SAS, di Copenhagen. Lihat sahaja video di bawah dan lihat bagaimana kerusi berlengan itu dihasilkan:

3. Kerusi Lounge Eames dan Uthmaniyyah | Charles dan Ray Eames

Satu lagi klasik yang telah menjadi popular di rumah di seluruh dunia, kerusi berlengan Eames mempunyai kuasa untuk meninggalkan mana-mana ruang yang sangat canggih dan penuh gaya. Dicipta pada tahun 1956 oleh pasangan pereka Amerika Charles dan Ray Eames, kerusi berlengan yang menggabungkan kulit dan kayu adalah hadiah hari jadi untuk rakan pasangan itu dan malah ditahbiskan sebagai karya seni sebenar oleh Muzium Seni Moden di Nova York, MoMa.

reka bentuk kerusi berlengan

4. LC2 – Le Corbusier, Pierre Jeanneret dan Charlotte Perriand

Yang abadi dan LC2 menawan kerusi telah direka pada tahun 1928 oleh salah satu ikon utama di seluruh dunia seni bina moden, Le Corbusier, dengan kerjasama Pierre Jeanneret dan Charlotte Perriand. Le Corbusier mempertahankan reka bentuk tanpa hiasan, sangat berfungsi, ciri-ciri yang terdapat pada kerusi berlengan LC2, yang merupakan sebahagian daripada siri “Grand Confort”. Kerusi berlengan itu juga memenangi syarikat LC3, yang merupakan model sofa, lebih besar dan lebih teguh, untuk menampung lebih ramai orang.

kerusi berlengan-de-design-lc2

5. Kerusi berlengan Tulip | Pierre Paulin

Bercanggah sepenuhnya dengan gaya dan pemikiran Le Corbusier, pereka Pierre Paulin percaya bahawa perabot seharusnya lebih daripada sekadar berfungsi. Paulin percaya bahawa ia harus mesra, menyeronokkan dan berwarna-warni, seperti salah satu karya utamanya, kerusi berlengan Tulipa , yang dicipta pada tahun 1965. Model yang mempunyai udara yang lebih santai, mempunyai lengan yang menyerupai kelopak separa terbuka tulip, dan cemerlang dalam kesederhanaan dan keselesaan anatomi.

reka bentuk kerusi berlengan bunga tulip

6. Kerusi Berlengan Empuk | Sergio Rodrigues

Sudah tentu, kami tidak boleh meninggalkan model Brazil daripada senarai tempat duduk reka bentuk kami, bukan? Dan model yang dipilih tidak lebih, tidak kurang daripada kerusi berlengan Mole yang ikonik , yang dicipta oleh Sérgio Rodrigues, seorang pereka yang membantu membawa perabot Brazil ke dalam perhatian antarabangsa. Kerusi berlengan empuk, model tidak formal, tetapi pada masa yang sama canggih dan sangat selesa, memenangi Pertandingan Reka Bentuk Perabot Antarabangsa Ke-4 di Cantu, Itali, kerana menghargai isu serantau malah selama bertahun-tahun merupakan salah satu bahagian yang memenangi pertandingan paling antarabangsa. anugerah.

kerusi berlengan reka bentuk lembut

7. Rahim | Eero Saarinen

Jika anda suka duduk di kerusi berlengan dan berasa dipeluk, kerusi berlengan Womb adalah model yang sesuai untuk anda. Tetapi, jika anda pernah membayangkan kerusi besar, gaya budak malas, anda silap sama sekali! Dicipta oleh arkitek dan pereka Finland Eero Saarinen, pada tahun 1948, kerusi berlengan Womb adalah terjemahan perabot selesa itu yang menjadikan kehadirannya dirasai dalam persekitaran tanpa kehilangan daya tarikan dan keanggunannya.

reka bentuk kerusi berlengan rahim

Mustahil untuk tidak jatuh cinta dengan salah satu model kerusi berlengan avant-garde ini , yang walaupun setelah sekian lama penciptaan kekal sebagai barang abadi dan objek idaman ramai orang, bukan? Jadi, adakah anda teruja untuk melabur dalam salah satu daripada model ikonik ini untuk memanggil model anda sendiri dan dipamerkan di rumah anda? Beritahu kami dalam ulasan dan ambil peluang untuk memberikan beberapa lagi cadangan untuk kerusi reka bentuk yang tidak boleh ditinggalkan daripada senarai kami.

 

Leave a Comment