Tetapi, selepas semua, apa itu chenille?

Anda pasti pernah mendengar tentang chenille dan tertanya-tanya, tetapi apakah itu chenille ? Terdapat mereka yang mengambil risiko beberapa tekaan, seperti: a) Hidangan masakan Perancis? B) Minuman yang berkaitan dengan champagne? C) Gula-gula yang penuh dengan fru-fru? D) Tiada alternatif. Anda betul siapa yang menjawab huruf D, tiada alternatif. Ah, adakah anda ingin tahu apa itu chenille ? Lihat siaran di bawah untuk mengetahui semua tentang maksud perkataan kecil itu!

Apa itu chenille?

Chenille tidak lebih daripada fabrik yang kukuh, tetapi pada masa yang sama sangat lembut, digunakan secara meluas dalam hiasan , terutamanya dalam penutup sofa, kerusi berlengan, sarung kusyen, selimut dan juga permaidani. Fabrik ini terdiri daripada kapas, sutera dan bulu dan teksturnya hampir sama dengan baldu, yang memberikan sentuhan lembut dan selesa.
Dan lihat betapa hebatnya inspirasi untuk anda menggunakan chenille sekali dan untuk semua dalam hiasan rumah anda dan menjadikan bilik anda lebih selesa.

Chenille di atas sofa dan kerusi berlengan

apakah-chenille-sofa

Memandangkan ia adalah fabrik yang teguh, lebih tahan terhadap masa dan penggunaan, chenille digunakan secara meluas untuk menutup upholsteri pada sofa,  kerusi berlengan dan kerusi. Walau bagaimanapun, ia telah digunakan lebih banyak, tetapi dengan kedatangan fabrik suede, yang akhirnya menjadi lebih berpatutan, chenille akhirnya menjadi pilihan kedua fabrik untuk upholsteri upholsteri. Isu lain yang turut mengubah keutamaan untuk chenille ialah kerana ia adalah fabrik yang mempunyai tekstur dengan lebih lipatan, lebih berhati-hati diperlukan semasa membersihkan. Tetapi chenille juga mempunyai beberapa perkara positif sebagai lapisan. Selain ketahanan, satu lagi kelebihan fabrik ini ialah kotnya sangat lembut , menjadikannya sesuai untuk upholsteri di ruang tamu atau sofa yang sangat selesa di teater rumah.

bantal chenille yang gebu

apa itu-chenille-kusyen

Kusyen adalah alternatif yang bagus untuk mereka yang inginkan sentuhan lembut chenille untuk berehat di atas sofa atau katil ketika menonton siri kegemaran mereka. Dan perkara yang menarik tentang bantal ialah ia adalah barangan hiasan yang lebih berpatutan daripada sofa atau kerusi berlengan, contohnya, dan apabila anda bosan dengan gaya hiasan, ia sangat mudah untuk diubah.

Chenille dalam peralatan tempat tidur dan aksesori

apakah-pakaian-chenille

Adakah masa yang lebih baik daripada pulang ke rumah, mandi dengan baik dan memakai jubah mandi yang hangat dan gebu itu untuk berehat selepas hari yang sibuk? Ya, dan untuk memberikan detik kelembutan tulen ini, chenille juga terdapat dalam jubah mandi dan linen katil , dengan tekstur luar biasa yang memberikan kehangatan dan keselesaan pada setiap masa.

Chenille dalam selimut

Apakah-chenille-selimut

Ah, selimut hangat untuk menghangatkan malam musim sejuk yang paling sejuk, siapa yang tidak? Dan perkara yang menarik ialah aksesori ini bukan sahaja untuk pemanasan, tetapi juga untuk memberikan wajah baru pada sofa, kerusi berlengan dan juga katil. Dan jika upholsteri adalah warna yang lebih neutral, seperti hitam, kuning air atau coklat, melabur dalam lontaran chenille dengan warna yang lebih terang , seperti oren, merah atau biru dan biarkan bilik penuh bergaya dan penuh warna.

chenille pada permaidani

apa itu-chenille-carpets

Chenille juga muncul dalam permaidani, memberikan banyak kelembutan dan kelancaran kepada model yang dibuat dengan gentian ini. Dan jika anda salah seorang daripada mereka yang tidak boleh melepaskan permaidani yang gebu untuk menjadikan ruang tamu atau bilik tidur anda sangat selesa, anda akan menyukai permaidani yang dibuat dengan chenille . Ada kemungkinan untuk mencari beberapa model, dalam warna yang berbeza, biasa atau bercetak, yang akan memberikan gaya dan banyak personaliti kepada persekitaran.

penjagaan chenille

Selepas mengetahui apa itu chenille , malah menjadi fabrik yang lebih tebal dan lebih tahan, chenille memerlukan sedikit penjagaan untuk mengekalkan gentiannya dan mengekalkan kelembutannya. Mari lihat beberapa petua untuk memastikan perabot dan objek anda dibuat dengan fabrik ini dalam keadaan sempurna.

apa itu-chenille-care

1. Walaupun salah satu ciri chenille ialah ia adalah fabrik yang teguh, ini adalah model fabrik yang sangat halus. Oleh itu, pada masa pembersihan, adalah penting untuk mula mengeluarkan sisa dari fabrik dengan bantuan berus lembut, seperti berus rambut bayi, kerana ia sangat lembut dan tidak mengubah gentian fabrik.

2. Untuk mengeluarkan habuk yang terkumpul pada gentian chenille, gunakan pembersih vakum, pilih kelajuan rendah, supaya vakum licin, lembut dan tidak tergesa-gesa.

3. Jika fabrik bernoda, kotoran boleh ditanggalkan dengan bantuan larutan air sejuk dan detergen khusus untuk fabrik halus. Dan apabila menggunakan larutan, gunakan kain kapas dan elakkan menggosok noda dengan kuat. Perlahan-lahan buat gerakan bulat, menghasilkan sedikit buih. Kemudian hanya bilas kawasan tersebut dengan kain bersih yang dilembapkan dengan air sejuk.

4. Selepas membersihkan chenille , yang ideal adalah mengeringkannya dengan bantuan pengering rambut, pada suhu sejuk atau menggunakan kipas. Untuk objek yang lebih kecil, seperti sarung bantal, jubah dan aksesori lain yang dibuat dengan fabrik, elakkan meletakkannya di dalam pengering, kerana haba yang kuat boleh mengubah dan mengubah bentuk gentian chenille.

Nah, sekarang anda tahu apa itu chenille dan anda telah mempelajari beberapa inspirasi tentang cara menghias dengan fabrik ini, bagaimana pula dengan mengamalkannya untuk menjadikan hiasan rumah anda penuh dengan gaya dan keanggunan, ya?

Leave a Comment