Tetapi, selepas semua, apa itu decoupage?

Adakah anda mendapat keinginan untuk memberikan sedikit gaya pada hiasan rumah anda , tetapi kekurangan wang untuk melabur dalam objek baharu? Tidak semestinya perlu berbelanja banyak untuk menukar objek di rumah. Jadi mari kita bincangkan tentang apa itu decoupage dan bagaimana teknik kraf ini boleh mengubah barang-barang mudah menjadi perhiasan yang menakjubkan untuk rumah anda.

Untuk anda tahu apa itu decoupage (atau decoupage).

Pertama sekali, mari kita bercakap tentang asal usul perkataan itu, ia berasal dari bahasa Perancis (découpage) dan bermaksud tindakan memotong, memberikan bentuk kepada beberapa objek. Sekarang bagaimana dengan mengetahui lebih lanjut tentang teknik itu? The decoupage adalah tidak lebih daripada penutup permukaan tertentu dengan tisu , keratan majalah dan lain-lain jenis kertas. Kaedahnya sangat mudah dan membolehkan anda menggunakan teknik tersebut pada lukisan, pinggan mangkuk, objek hiasan kecil dan juga perabot. Ingin belajar bagaimana untuk melakukannya? Jom terangkan!

Bagaimana untuk decoupage?

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memilih permukaan mana yang akan menerima wajah baharu. Ia boleh menjadi rak buku, pinggan cina, meja logam, apa sahaja yang anda mahu ubah.

Pilih bahan yang diperlukan untuk kerja itu

Untuk bekerja dengan decoupage anda memerlukan gunting, kain atau kertas pilihan anda, gam decoupage dan berus yang baik. Mudah, bukan? Walau bagaimanapun, hanya ada satu peraturan apabila memilih bahan untuk kerja anda berjaya: elakkan decoupage dengan kertas nipis seperti kertas beras, kerana kertas itu boleh menyebabkan kedutan apabila anda menampalnya pada sebarang permukaan.

Memulakan kerja dengan decoupage

Setelah anda tahu apa itu decoupage , mari mula berniaga? Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memastikan permukaan yang akan anda sapu decoupage bersih, anda mesti pastikan ia bebas daripada sebarang jenis kotoran atau habuk, kerana ini boleh banyak mengganggu proses permohonan. Seterusnya, anda boleh mengukur potongan yang akan digunakan pada objek yang akan dikerjakan, supaya lebih mudah untuk mengetahui jika terdapat sebarang kecacatan pada potongan dan membetulkannya.

MDF adalah bahan yang sangat popular untuk decoupage , kerana banyak kedai kraf sudah menjual kotak siap yang boleh diubah menjadi kes penyimpanan, kotak barang kemas dan penganjur yang bergaya. Walau bagaimanapun, untuk bekerja dengan teknik decoupage pada MDF, adalah perlu untuk menggunakan asas akrilik pada kotak sebelum memulakan gluing, ia akan membantu untuk meratakan kayu dengan lebih baik dan meninggalkan permukaan yang lebih licin untuk amalan gluing.

Bahan lain untuk bekerja dengan decoupage

decoupage2

Seperti yang kita bincangkan sebelum ini, kaedah decoupage membolehkan anda bekerja dengan pelbagai bahan, termasuk perabot. Ramai orang menggunakan decoupage untuk mengubahsuai perabot lama dan memberi wajah baru kepada persekitaran, kerusi, almari pakaian, meja dan malah keseluruhan meja telah pun menyerah kepada teknik ini.

Adakah anda suka petua? Sekarang anda tahu apa itu decoupage dan cara menggunakan teknik ini , pilih objek dan kotorkan tangan anda dan kagum dengan kerja terakhir. Oh, jangan lupa beritahu kami keputusan dalam komen!

Leave a Comment