Tetapi, selepas semua, apakah patina?

Adakah anda tahu apa itu  patina ? Ramai orang bercakap mengenainya, tetapi kadang-kadang soalan itu timbul! Pada asalnya, patina adalah sebatian kimia yang terbentuk pada permukaan logam. Ia telah digunakan selama bertahun-tahun sebagai teknik lukisan oleh tukang , mengubah rupa asal permukaan kayu atau logam.

Apakah patina sebenarnya?

Pelbagai jenis patina mensimulasikan aksi masa, memberikan penampilan yang tua dan sangat cantik pada karya itu. Selain cantik dan sangat versatile, tekniknya masih muat di setiap poket.

Salah satu kunci kepada gaya yang tinggal semasa adalah serba boleh. Sekeping perabot dengan patina sesuai dengan hampir semua persekitaran .

The  patina boleh digunakan untuk permukaan kayu , logam dan juga dinding dan batu bata. Kesannya juga sangat baik pada pintu, jambs dan acuan.

Bonus! Keprihatinan untuk membantu planet ini tidak terlepas daripada hiasan patina . Teknik ini bagus untuk memulihkan perabot anda yang mempunyai “muka buruk” tetapi anda sangat suka dan tidak mahu membuangnya! Mereka yang memilih untuk menggabungkan gaya masih akan membantu alam sekitar!

Bagaimana untuk membuat patina?

Untuk mencapai kesan yang diingini pada pelbagai jenis patina , berus bulu keras, kertas pasir, lilin khusus, parafin atau lilin dan kertas pasir digunakan. Palet warna patina agak luas, kesan daripada warna putih dan matte hingga biru, kehijauan dan oren.

apa-dan-patina-tips

patina-tips

Pelbagai jenis patina

Melalui proses buatan tangan, setiap teknik patina memberikan gaya yang berbeza kepada kepingan yang dipilih. Rumah anda boleh mendapat gaya desa, romantis, klasik, antara lain.

Patina Provencal . Patina Provençal mendapat namanya dari zaman Marie Antoinette, di Perancis. Untuk mencapai kesan ini, tukang menggunakan lilin untuk menghalang cat daripada terkena sepenuhnya dengan objek. Dengan penggunaan teknik ini, persekitaran memperoleh suasana yang romantis dan elegan. Adalah penting untuk menekankan bahawa gaya Provencal memerlukan kemasan putih.

patina-bata

Patina tradisional: Menggabungkan rona biru dan oren, patina tradisional menjadikan perabot kelihatan usang dan usang.

Decapé patina: Decapé patina memberikan gaya dan keindahan pada bahagian yang dipilih. Teknik ini meniru plaster, jadi ia tidak menggunakan warna, dan mencipta kesan timbul.

Patina atau satin yang dicuci: Gaya ini memberikan udara yang sangat halus pada kepingan itu. Ini patina biasanya dilakukan dalam nada pada nada , mendedahkan warna yang berbeza. Untuk mendapatkan kesan yang betul adalah penting bahawa kayu itu ringan.

patina-basuh

Jadi, adakah anda menyukai idea  menghias dengan patina ? Masih ragu-ragu? Beritahu kami!
Berikut ialah siaran yang sangat menarik yang mengajar, antara idea lain, cara menyesuaikan perabot dengan patina . Semak keluar!

Leave a Comment