Trend hiasan dirombak. Lihat inspirasi!

Pepatah Inggeris – yang muncul jauh sebelum lagu terkenal oleh penyanyi Justin Timberlake – juga digunakan untuk hiasan. Senarai item yang keluar dari gaya dan kembali dengan dendam di kemudian hari adalah panjang. Beberapa faktor mempengaruhi kedatangan dan kemunculan ini dalam dunia seni bina dan hiasan, mungkin pemburuan hebat di kawasan itu sepatutnya sudah tahu apa yang akan menjadi pada tahun 2016. Dengan kerjasama Majalah Lush, kami menjemput tiga profesional untuk berkongsi perkara yang kembali kepada trend hiasan yang paling mereka sukai dan entah bagaimana terdapat dalam projek mereka.

Trend hiasan yang telah membuat kemunculan semula

Daniela Barranco Omairi, arkitek

Cobogó atau unsur-unsur berongga, yang mempunyai zaman kegemilangannya pada pertengahan abad yang lalu, kembali kepada seni bina, menjadi elemen yang menonjol dalam hiasan rumah . Ia berkesan dalam membahagikan ruang kecil dan berjaya mewujudkan rasa lapang. Oleh kerana “kecairannya”, karya itu membenarkan reka bentuk persekitaran yang berbeza tanpa meninggalkannya dengan rasa sesak. Mempunyai struktur yang membenarkan laluan cahaya dan udara, elemen ini akhirnya mentakrifkan persekitaran, menjadikannya lebih peribadi, walau bagaimanapun tanpa membentuk penghalang yang teguh”.

Ivan Wodzinsky, arkitek

“Boiserie, yang bermaksud lapisan kayu dalam bahasa Perancis, ialah penutup dinding yang menambah keindahan dan kehalusan kepada persekitaran. Bentuk penutup ini, yang membingkai dinding, muncul di Perancis, pada abad ke-18, dan digunakan secara meluas dalam hiasan di negara-negara Eropah. Pada masa kini, teknik boiserie telah mengalami transformasi, dan boleh dihasilkan dalam plaster, simen dan juga Styrofoam, menyebabkan kesan estetik yang sama seperti boiserie kayu. Saya lebih suka melabur dalam lantai kayu, yang lebih tradisional, yang pasti akan bertahan lama, serta membawa sentuhan keanggunan”.

trend-dekorasi-ivan-wodzinsky

Foto projek: Rodrigo Ramirez

Arkitek Filipe dan Karla Bender, arkitek

“Bahasa klasik telah dikemas kini dan boleh dimasukkan ke dalam perabot, lampu, dinding dan juga dalam lajur. Untuk beberapa lama lajur mendapat reka bentuk lurus dan moden, menjadi peranan sokongan dalam hiasan moden . Projek yang dipersoalkan cenderung kepada klasik dan dicampur dengan beberapa item abadi, seperti tempat pencahayaan yang tertanam di siling plaster ceruk dan lantai porselin. Lajur ringkas tidak sesuai dengan bilik ini, yang meminta perhiasan yang lebih klasik untuk dipadankan dengan keabadian cermin. Klasik ialah gaya hiasan abadi, bukan sekadar fesyen, dan ia boleh dipadankan dengan gaya lain”.

trend-dekorasi-felipe-bender

Dan anda, apakah yang anda fikir akan menjadi trend hiasan yang kukuh tahun ini? Beritahu kami dalam ulasan!

Leave a Comment