Warna dalam hiasan bilik tidur mempengaruhi kualiti tidur

Yang warna hiasan bilik tidur anda boleh mempengaruhi waktu tidur anda jauh lebih daripada yang anda fikirkan. Kajian yang ditugaskan oleh laman web Travelodge mendedahkan bahawa warna tertentu pada dinding boleh bertanggungjawab untuk lapan jam tidur yang diingini. Ramai yang mengadu tentang insomnia dan tidak menyedari bahawa penyelesaian kepada penghujungnya mungkin terletak pada menggunakan helah ini dan mengelakkan persekitaran dengan dinding dalam warna ungu , kelabu dan coklat , musuh kelonggaran sepenuhnya.

Sama ada untuk pengubahsuaian yang baik atau untuk kualiti hidup yang lebih baik, anda patut menyemak petuanya. Bersedia untuk singgah ke kedai cat?

  

warna-dalam-hiasan

Kuning – Di tempat kedua dalam penarafan warna dalam hiasan bilik yang menghabiskan lebih banyak ketenangan ketika tidur adalah mereka yang mempunyai warna kuning, yang pemiliknya malah “memadamkan”, secara purata, selama tujuh jam dan 40 minit.

warna-dalam-petua-hiasan

Hijau – Responden yang mempunyai warna ini pada dinding mendedahkan bahawa mereka berasa “bertenaga” apabila bangun dari katil. Hijau di dinding bermakna, secara purata, tujuh jam dan 36 minit tidur setiap malam. 

warna-dalam-petua-hiasan

Perak – Nada metalik boleh menjadi pelik, bagaimanapun, perak berada di tempat keempat dalam senarai. Menurut data, ia boleh merangsang tujuh jam dan 33 minit tidur bagi mereka yang lebih suka persekitaran dengan warna yang lebih luar biasa . Menariknya, 21% responden yang mempunyai bilik dalam warna ini mendedahkan bahawa mereka lebih bermotivasi untuk mengamalkan senaman fizikal di persekitaran.

warna-dalam-hiasan-tidur

Jingga – Yang menghairankan, warna itu muncul di kedudukan kelima dan membuktikan bahawa bukan sahaja rona terang menjadikan tidur malam yang nyenyak. Sesiapa yang tidur di antara dinding nada, mempunyai tujuh jam dan 22 minit tidur, menurut tinjauan itu.  

warna-dalam-hiasan-tidur

Ya, dengan penyelidikan ini, kami menyedari bahawa warna untuk menghias bilik bukan sekadar elemen yang menunjukkan keseluruhan personaliti pemilik. Sudah tiba masanya untuk mengubahnya, menguji penyelidikan dan, siapa tahu, tidur lebih nyenyak, bukan?senyuman

Leave a Comment